Чи потрібно поступатися старшим місцем у транспорті: чи прийнято це в ЄС

Чи потрібно поступатися старшим місцем у транспорті

В Україні вважається загальноприйнятою, зокрема серед представників старшого покоління, практика, коли в громадському транспорті їм обов'язково мають поступатись місцем молодші за віком. Однак, чи поступаються місцем у транспорті старшим людям в розвинутих країнах світу і Європи.

Про те, чи потрібно поступатись старшим в транспорті йдеться в матеріалі «Сніданку з 1+1», пише «Главред»

Чому в Україні прийнято поступатись місцем у транспорті

У сюжеті зазначається, що 67-річні подруги Любов Сергіївна та пані Марина їздять в транспорті щодня. На їх думку молодь повинна поважати старших і завжди поступатись місцем в громадському транспорті.

«Поваги до старших зараз немає ні в чому», - зазначають вони.

Водночас 22-річна Олександра каже, що поступається місцем військовим, вагітним, дітям та старшим людям також. Батьки виховували так. Однак, коли старші люди думають, що їм можна виявляти неповагу до молодших, для Олександри це стає конфліктом інтересів.

«Не варто наїжджати, бо коли наїжджають, хочеться навпаки стати в позу і ні (відмовитись поступатись місцем у транспорті - ред.)», - наголошує дівчина.

Крім того, 55-річний телеведучий Костянтин Грубич був шокований вчинком підлітків, які вирішили поступитися йому в місце.

«У метро тут два підлітки, подивилися на мене, і вдвох піднялися із словами: «Сідайте». Я був такий шокований, тому що це у мене це перший досвід такий, подякував, похвалив. А потім відмовився, тому що я не хочу бути людиною поважного віку», - розповів він.

Телеведучий написав про цей випадок пост у одній із соціальних мереж. Дехто з користувачів здивувався, що саме в Україні це питання стоїть так гостро.

В Україні загальноприйнято поступатися місцем старшим у транспорті, оскільки вважається, що це є проявом поваги та ввічливості. Однак в розвинених країнах світу та Європи зокрема, така практика не зустрічається.

Чи поступаються місцем у транспорті в ЄС та розвинених країнах Заходу

22 річна Олександра, що прожила понад рік в Англії зазначає, що в Великобританії ніхто не поступається місцем та і місця, зазвичай, усім вистачає.

«Там не було проблем, як забитий громадський транспорт.», - вказує вона.

Оксфордський професор Сер Мюр Грей навпаки радить людям похилого віку більше стояти. І радить молодшим не поступатися їм місцем.

«Ми повинні заохочувати активність у віці, а не говорити людям, щоб вони сиділи, склавши руки. Не купуйте ліфт для своїх стареньких батьків, поставте друге поруччя. І подумайте двічі, перш ніж поступитися своїм місцем в автобусі чи поїзді старшій людині. Стояти - це чудова фізична вправа для них»., - вказує він в коментарі The Sun

Звідки взялась традиція поступатись місцем у транспорті

Експертка з етикету Катерина Демида каже, поступатися старшим в громадському транспорті закладено в загальноприйнятих правилах.

«Така традиція, як поступатися місцем, вона взагалі має відношення до світського етикету і саме до векторів поваги. Якщо ми говоримо про громадський транспорт, звісно, це ситуація світська, побутова. Тому в світському етикеті в нас вектор поваги до дами літнього віку. Вона у нас на першому місці», - наголошує вона.

Крім того, експерт відзначає, що у етикеті існує ієрархія старшинства.

«Отже, перше місце – вік. На другому – жіноча стать, але якщо перед вами чоловік значно старший, то вектор поваги переходить до нього», - йдеться в сюжеті.

Читайте також:

Можливо зацікавить