Чи законні повістки, вручені в спортзалах та на вулицях: пояснення адвоката

Чи законні повістки, вручені в спортзалах та на вулицях: пояснення адвоката

Після «облав» фітнес-клубів в українців виникають питання, чи є повістка законною, якщо її виписують у тренажерному залі, на вулиці, блокпості та чи взагалі уповноважені на це представники ТЦК.

На це питання відповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на відео адвоката Романа Сімутіна.

Адвокат нагадав, що відповідно до пп. 2 пункту 1 Додатку 2 «Правил військового обліку», затверджених Постановою КМУ № 1487 від 30 грудня 2022 року оповіщення здійснюється шляхом надіслання або вручення розпоряджень чи повісток. Тобто існує лише два способи: особисте вручення або направленням рекомендованого листа.

Який вигляд має повістка

Вона має бути повністю заповнена та містити:

  • прізвище, ім’я та по батькові;
  • номер розпорядження, на підставі якого ви викликаєтеся;
  • підпис начальника ТЦК.

Повістка не заповнюється при вас, на коліні та з помилками у прізвищі й без номера розпорядження. Повістка має бути заповнена заздалегідь і підписана начальником ТЦК - лише дотримання цих вимог зобов'язує вас її взяти, незалежно від місця вручення.

Роман повідомив, що зараз часто повістку заповнюють біля вас, номер розпорядження відсутній, у прізвищах часто трапляються помилки, а замість підпису начальника використали факсиміле. Саму ж повістку вручає неуповноважена особа.

«Чому? Бо крім розпорядження про виклик, начальник ТЦК в цьому ж розпорядженні, наступним пунктом повинен уповноважити певну особу вручити вам повістку, а це ніколи не робиться», - сказав експерт.

За його словами, фактично допускається два грубих порушення.

«Повістка виписується у спосіб, не передбачений законом: на коліні, з помилками та факсимільним підписом начальника ТЦК. Особа, яка її вручає, не має на це повноважень», - зауважив він.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади повинні діяти у межах та у спосіб передбачений Конституцією та законами.

Читайте також: 

 

Можливо зацікавить