«Дата дня народження Ісуса Христа невідома»: митрополит Луцький і Волинський ПЦУ розповів, чому святкуємо Різдво 25 грудня

«Дата дня народження Ісуса Христа невідома»: митрополит Луцький і Волинський ПЦУ розповів, чому святкуємо Різдво 25 грудня

Цьогоріч у храмах Православної церкви України вперше офіційно Різдвяна служба відбудеться 25 грудня, бо з 1 вересня тут перейшли на новоюліанський календар. Відповідно, змістилися і деякі релігійні свята. Митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл розповів, чому святкуємо Різдво 25 грудня.

Про це пише Вісник+К.

Російська церква живе за календарем імператора-язичника

«Дата дня народження Ісуса Христа невідома, – зазначає владика. – У Священному писанні не вказане конкретне число. Є лише декілька натяків на день Його народження. Відомо, що Ісус народився у печері, бо не було де переночувати. Там стояла худоба, що може свідчити про те, що це був час негоди, а значить, зима. Це перший момент. Другий вказує на те, що Ісус народився у період південного сонцестояння. На Близькому Сході ця фаза починається 22 грудня і закінчується 25-го. Саме цей останній день християнська церква встановила як день народження Ісуса. Іншої дати для християн не існує».

 – Чому ж ми святкували Різдво Христове 7 січня?

– Тут пішла плутанина у календарях. Раніше ми всі жили за юліанським, введеним римським імператором Юліаном 1 січня 45 року. Саме з цієї дати і починався кожен наступний рік. Але цей календар був неточним, і у середньовіччі спочатку римо-католики, а потім і протестанти перейшли на григоріанський календар, який ввів Папа Римський Григорій. Візантійська церква продовжувала жити за юліанським літочисленням. Так християни стали відзначати Різдво з різницею у 13 днів. Усі – 25 грудня, але кожен за своїм календарем. Російська імперія жила за юліанським календарем. Різдво вони святкували 25 грудня по цьому ж календарю. А з ними й Україна, бо ми перебували під культурним та релігійним впливом московської держави та церкви.

Радянська влада ввела григоріанський календар у січні 1918 року на всіх землях колишньої російської імперії. Відповідно до нього була введена поправка в 13 діб. Через це виникла велика плутанина. Наприклад, говорили велика жовтнева революція, а відзначали цей день 7 листопада. Російська православна церква заплутала все ще більше. Вона на григоріанський календар не перейшла, а продовжувала жити по юліанському. Тож і вийшло, що Різдво на світському календарі стало 7 січня. Треба сказати, що на початку ХХ століття більшість країн Європи, де сповідувалось православ’я, у світському житті стали переходити на григоріанський календар. За світською владою підтягнулася і церковна. Влітку 1923 року Константинопольський патріарх Мелетій IV скликав Всеправославний конгрес, який рекомендував помісним церквам перейти на новий календар – новоюліанський. Він розроблений сербським астрономом Мілутіном Міланковичем. Дати нерухомих свят у новоюліанському календарі збігаються з датами григоріанського календаря аж до 2800 року. Тобто, фактично держави і церкви стали жити за одним літочисленням. Не перейшли на нього лише російська, Єрусалимська, Сербська і Грузинська православні церкви. Вони живуть за дуже неточним календарем, введеним ще римським імператором-язичником.

25 грудня – Різдвяна служба, 6 січня – Водохрещення

– Чому Церква в Україні так довго жила за старим юліанським календарем?

– Київський патріархат Української православної церкви свого часу успадкував тяжіння до традицій. І ми й надалі продовжували святкувати Різдво 7 січня. Після початку війни з Росією почався процес декомунізації назв міст, сіл, вулиць тощо. Дійшла черга до декомунізації Церкви. Коли Вселенський патріарх дав українській церкві Томос, виникло питання, що робити з календарем. Ми й далі продовжуватимемо цю російську традицію? Ініціатива пішла від людей. Адже на побутовому рівні нелогічно, що спершу ми гучно святкуємо новорічні ранки, корпоративи, весело зустрічаємо Новий рік. І все це у різдвяний піст, коли себе треба обмежувати у веселощах і їжі! А потім 7 січня настає Різдво. До речі, у Луцьку вперше Різдвяну службу 25 грудня я провів років десять тому. Не афішуючи це на широкий загал. Знову ж таки, на прохання людей. В ПЦУ вивчили питання і перейшли з 1 вересня цього року на новоюліанський календар. А 7 січня Різдво продовжують святкувати ті, хто тяжіє до Росії.

Наголошу, що у Волинській єпархії ПЦУ ми нікого не осуджуємо, даємо можливість всім самим дозріти і підійти до цього свідомо. У всіх церквах нашої єпархії Різдвяна служба відбудеться 25 грудня. 6 січня також буде служба – Водохрещенська.

Читайте також:

Можливо зацікавить

на щиті Луцьк
відео

Трагічний день: до Луцька востаннє повернулись полеглі Герої

війна в Україні

Підтримував від'єднання деяких регіонів від України: волинянин виправдовував збройну агресію Росії

гриби

Грибний сезон на Волині: сприятливі дні для «тихого полювання» у травні 2024

втрати

Поповнив лави Небесного Легіону: загинув Герой з Луцька Олександр Юзва

втрати

Неодноразово рятував побратимів під обстрілами: захисник з Волині загинув унаслідок ворожого обстрілу

Антимонопольний комітет України зобов'язав Володимирське ТМО скасувати результати тендеру на будівництво реабілітаційного центру

Антимонопольний комітет України зобов'язав Володимирське ТМО скасувати результати тендеру на будівництво реабілітаційного центру

Олег Баковський, день народження, Волинь

13 травня: хто з волинян святкує День народження

Евакуація, Донецька область, Волинь

Мешканцям Донеччини пропонують безкоштовну евакуацію на Волинь

втрати

Загинув від ножового поранення у Німеччині: на Волині прощатимуться із захисником Володимиром Козіним