Дуже суха шкіра рук: що робити?

Дуже суха шкіра рук: що робити?

Існує поширена думка, що руки - це візитна картка людини. Наші руки використовуються щодня, практично для всього, що ми робимо. Через таке навантаження та вплив зовнішніх факторів шкіра на руках схильна до багатьох проблем, таких як сухість, тріщини та навіть шкірні захворювання [1]. Ось чому так важливо правильно доглядати за нею щодня. Чому виникає дуже суха шкіра рук що робити?

Симптоми сухості рук

Найпоширенішими симптомами сухості шкіри є:

  • лущення шкіри на руках (некрасиві руки),
  • потріскані руки;
  • шорсткі руки
  • свербіж рук;
  • сухість рук.

У людей, які скаржаться на дуже сухі руки, можуть з'явитися тріщини на кінчиках пальців, на верхній частині зап'ястя та в області нігтів. У гострих станах (наприклад, при АД або при гострій алергічній реакції) тріщини на руках можуть розтріскуватися до крові [2].

Як можна лікувати потріскані руки?

Для сухих і потрісканих рук варто використовувати крем для рук з сечовиною або крем для рук Бепантен. Ці засоби регенерують грубу, суху і потріскану шкіру рук і помітно пом'якшують епідерміс, полегшуючи тим самим відчуття дискомфорту.

Крем Бепантен Плюс - це лікарський засіб, який відпускається без рецепта. Препарат застосовується для підтримки загоєння ран. При нанесенні на шкіру декспантенол, що входить до його складу, перетворюється на пантотенову кислоту, яка відіграє важливу роль у структурі та регенерації шкіри [3]. Друга активна речовина, хлоргексидин, має дезінфікуючі властивості. Він бореться з грампозитивними бактеріями і, в меншій мірі, з грамнегативними бактеріями [1].

Суха потріскана шкіра на руках - профілактика

Варто пам'ятати, що ретельна гігієна рук - ключовий елемент підтримки шкіри на руках в ідеальному стані. Правильний вибір зволожуючих косметичних засобів допомагає відновити захисний гідрофобний шар для регенерації та зволоження епідермісу. Ліпідні продукти, такі як кокосова олія, олія ши, гліцерин, олія жожоба та пом'якшувальні засоби, є живильними продуктами і чудово підходять для багаторазового використання протягом дня [2].

Якщо потрібно, використовуйте більш тривалі процедури, наносячи відповідний продукт  і утримуючись від використання рук. Нічна процедура чудово працює, дозволяючи шкірі рук поглинати поживні речовини протягом багатьох годин і більш ефективно зволожуючи шкіру рук. Для цього використовуються спеціальні маски/рукавички [3]. Також можна проводити таку процедуру в домашніх умовах, намастивши руки відповідним засобом і обернувши їх матеріалом (наприклад, шкарпетками) або одягнувши бавовняні рукавички.

У складних випадках необхідна консультація лікаря і застосування антибіотичних мазей, протизапальних препаратів, а також антибактеріальних і протигрибкових засобів [1].

Література

1. Hand dermatitis: review of etiology, diagnosis, and treatment. Perry AD, Trafeli JP. J Am Board Fam Med. 2009 May-Jun;22(3):325-30.

2. Hand eczema: diagnosis and management. Bikowski JB. Cutis. 2008 Oct;82(4 Suppl):9-15.

3. How I treat…the dry skin of the hands. Xhauflaire-Uhoda E, Piérard GE. Rev Med Liege. 2007 Mar;62(3):129-31.