«Посварився з дружиною - замовив їй пам'ятник»: на Волині батько і син каменярі виготовляють надгробки для померлих. Відео

«Посварився з дружиною - замовив їй пам'ятник»: на Волині батько і син каменярі виготовляють надгробки для померлих. Відео

На Волині батько і син каменярі, які виготовляють надгробки для померлих. Виявляється, близько третини замовників просять зробити пам'ятник для себе. А ще - все частіше наносять на кам'яну плиту qr-код, який веде на сторінку померлого у соцмережах.

Та й без курйозів у могильному бізнесі не обходиться. Репортаж з місця, де каміння стає пам'яттю, зробив 12 канал.

Так виглядає пам'ять, закарбована у камінь, який стає надгробним пам'ятником. Для того хто понад 10 років створює їх, це не просто бізнес, а щось значно більше.

«Я до цього ставлюся як до ремесла, бо бізнес - це трошки інші речі, тут всі елементи творчі, тобто тут немає ніяких стандартних заготовок, а індивідуальний підхід, це все-таки ремесло», - каже майстер Дмитро Потапчук.

А розпочиналося усе з художника-рекламіста політичних плакатів батька Дмитра, який і навчив сина ремеслу малювати портрети померлих.

«Тоді не було комп'ютерів все вручну робилося, щоб портрет вибити чи шрифтову композицію зробити - все вручну. І я з дитинства ще 12 років свого Дмитра навчив», - каже батько каменяра Дмитро Потапчук.

Нині Дмитро молодший знає кожен матеріал для пам'ятника на дотик, його міцність, фактуру, тенденцію старіти, тощо.

Український граніт настільки міцний, що здатен прослужити 500 років, у розрізі людського життя - це більше, ніж судилося прожити кожному. І поки стоїть надгробний пам'ятник, люди зможуть дізнатися про померлого. Навіть у незвичний спосіб.

«Ми інколи робимо qr-коди на пам'ятники, де можна просто зайти на соціальну сторінку і подивитися, ким була людина», -  каже каменяр.

Якою була людина із точністю до найдрібніших деталей здатні передати руки художника. Ще 10 років тому портрети створювали вручну.

Навіть якось довелося малювати портрет померлої без жодного фото, лише з опису рідних.  Так робили пам'ятники колись Нині ж руки майстра замінив комп'ютер, який наносить тисячі відбитків на портретах людей, а поруч у цей час зі швидкістю в 10000 обертів врізається лезо у білий мармур плити, з якого робитимуть черговий шедевр на цвинтар.

Написи, вірші, прощальні слова і такі живі очі з пам'ятників для працівників цеху - це мистецтво, адже виріб служитиме не один рік. Цікаво, щодуже часто замовляють пам'ятники для себе. На пам'ятник можна сфотографуватися при житті. п

А бувають і курйозні випадки, коли замовляють пам'ятник під час сімейних конфліктів.

«Замовив один чоловік пам'ятник, ми йому передзвонюємо, питаємо, чи підтверджуєте замовлення, він каже «ні, вчора я посварився з жінкою ізамовив їй пам'ятник, а сьогодні я помирився і відміняю замовлення», - пригадує Дмитро Потапчук.

За словами майстра, кожна область України має свої тенденції до моди в пам'ятниках, матеріалах і різбленнях. Навіть цвинтарі мають певнустилістику оформлення надгробків. Головне, каже Дмитро, встигнути увіковічнити пам'ять аби не зникали покоління за дерев'яними хрестами.

«На кладовищах ставлять дерев'яні хрести, які там згнивають до 10 років і зникають.Таке враження, що цілого покоління не було, а то й поколінь. От, наприклад, 300 років я точно знаю по Волинських кладовищах, що невідомо чи там були люди, чи не були», - каже каменяр.

У період поминальних тижнів у виробників надгробків чи не найбільше замовлень. У середньому могильний пам'ятник коштує від 20 до 30 тисяч грн і виготовляється він навіть впродовж 10 днів. Втім варто у ці світлі дні пам'яті згадувати про померлих не лише на цвинтарі а й у своєму серці 

Читайте також:

Можливо зацікавить