Лучанин Тимощук і компанія: відомі спортсмени, що зрадили Україну

Олімпійські ігри

Близько півтисячі українських спортсменів загинули за час російсько-української війни. Зруйновані сотні спортивних майданчиків, залів та стадіонів. На захист Батьківщини зі зброєю стали відомі атлети. У війську їх більше трьох тисяч. Проте, серед спортсменів є й ті, хто зрадив Україну. Переїхали до країни-агресорки або залишилися на окупованих територіях. Серед них - відомий футболіст з Луцька Анатолій Тимощук.

Про це йдеться в сюжеті 5 каналу.

Геннадій Красильников – важкоатлет, двічі представляв Україну на Олімпійських іграх. Але у травні 22-го його затримали за колабораціонізм. Красильников коригував вогонь російської артилерії у Харківській області. Його внесли до бази «Миротворець».

«Спорт ніколи не був 100% поза політикою. Але ми до цього все одно прагнемо. Ми намагаємося бути поза політикою. Загалом Олімпійський рух для цього і був створений», – сказав олімпійський чемпіон зі стрільби Артур Айвазян.

Він виграв «золото» Олімпіади у Пекіні у складі української збірної. Коли ж Росія окупувала Крим – стрілець прийняв громадянство країни-агресорки.

«Артур Айвазян вчився у Львові. Україна дала йому все й зробила олімпійським чемпіоном. І це людина зріла. Це не той пацан. Йому далеко за 30. Я думаю у багатьох їх, можливо, у батьків ось таке. Якщо ти патріот із дитинства – то ніхто тебе не від чого не зламає», – зауважив спортивний експерт та журналіст Валентин Щербачов.

Дві успішні Олімпіади, симпатії українських вболівальників. Усім цим знехтувала найуспішніша плавчиня українського спорту, десятиразова чемпіонка світу з плавання, «Золота рибка» українського спорту – і все це про Яну Клочкову. Плавчиня мешкає зараз у Криму і ніяк не висловлюється про вторгнення Росії в Україну.

«Так, відкрито Яна не виступає, і не показує щось, але вона там. Можна буде як Усик. Олександр чітко висловлює свою позицію», – наголосив Щербачов.

Олександр Усик, який раніше не приховував своєї симпатії до росії, чітко визначився після повномасштабного вторгнення, вступив до тероборони і засуджує агресію Росії.

«Усьому світу брешете, своєму народі в першу чергу брешіть. І ви всі живете у цій брехні. Ось вам подобається жити в цій брехні, от і живіть у цій брехні. А ми не хочемо, ми хочемо розвиватися, економіка щоб зростала, ми не хочемо існувати, як робите ви», – сказав боксер.

Неоднозначне ставлення до Росії і російської церкви в Україні висловлював і дворазовий олімпійський чемпіон із боксу Василь Ломаченко. Але на ринг боксер виходить з українським прапором. А на початку повномасштабного вторгнення також приєднався до тероборони.

«Нашій групі було доручено патрулювати місто після комендантської години. Комендантська година почалася о 22:00. Це був час, коли ми почали охороняти вулиці. Щоб помічати людей чи автомобіль, яких не повинно бути. Треба бути пильним, як під час бою», – розповідав Ломаченко.

Але зрадників чимало. Наприклад, футболіст Анатолій Тимощук грає за пітерський «Зеніт» та судиться з Україною, яка позбавила його всіх спортивних нагород. Колишній гравець «Шахтаря» Віталій Віценець працює у тульському «Арсеналі». Футболістка Дар'я Кравець колись була в національній збірній. А наприкінці 2023-го намагалася переїхати до Росії, проте з незрозумілих причин їй не дозволили в'їхати.

Тоді на захист України зі зброєю стали понад три тисячі атлетів. Близько півтисячі загинули від куль окупантів.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Monatik

Нова українська музика: які пісні рекомендує відомий артист з Луцька Monatik

війна обмін втрати

Тіло повернули під час обміну: на Волині прощатимуться з молодим захисником Артемом Хартонюком

Мілевський повії Євро

Ексгравець збірної України на прохання зрадника з Луцька Тимощука замовляв повій для зіркового футболіста

Сініцин прогноз

Що буде, якщо Росія окупує Україну: відомий військовий з Луцька дав свій прогноз

Університет студенти навчання

Навчання у серпні та на вихідних: яких змін чекати студентам луцьких вишів

війна хореограф

Проходив реабілітацію у Луцьку: на війні загинув відомий хореограф, який повернувся на фронт після втрати ноги

Війна втрати

Трагічна звістка: на війні загинув захисник з Волині Руслан Рябий

Фіолет ЗСУ

«Це війна на виживання українців»: музикант з Луцька пояснив, чому пішов на фронт на третій рік вторгнення

Мобілізація послуги

Посилення мобілізації: що не можна буде зробити без військового квитка