«Мобілізація» авто для ЗСУ та обмеження права на водіння з 1 червня: кому це загрожує

«Мобілізація» авто для ЗСУ та обмеження права на водіння з 1 червня: кому це загрожує

Закон про мобілізацію в Україні, який набув чинності 18 травня, передбачає вилучення авто для ЗСУ, а також нові обмеження для ухилянтів - зокрема, водійських прав.

У кого можуть забрати авто на війну та за що обмежуватимуть право на водіння, а кого це не торкнеться - пише УНІАН

Вилучення авто на потреби ЗСУ - у кого і які авто можуть забрати

Одне з нововведень, прописане в законі про мобілізацію - вилучення автомобілів на потреби армії, а також тракторів і агропромислової техніки. Кількість автомобілів, яку потрібно мобілізувати, визначатимуть місцеві адміністрації (згідно із запитами від ЗСУ), вони ж видаватимуть дозвіл на вилучення.

Право вилучати автомобілі надають співробітникам ТЦК, СБУ та Служби зовнішньої розвідки. Але забирають авто на потреби армії не всі підряд і не у всіх.

У кого не можуть вилучити транспортний засіб:

  • якщо у людини тільки один транспортний засіб - вилучити можуть лише у власників двох і більше ТЗ;
  • якщо автомобіль - основне джерело доходу;
  • у людини з інвалідністю I або II групи, а також у батьків дитини з такою інвалідністю.

Щодо самих транспортних засобів, то вилучати насамперед будуть ті, що підходять для оборонних потреб держави - приміром, між седаном і позашляховиком виберуть позашляховик, водночас, якщо в людини два позашляховики, заберуть той, що дешевший.

Перед «мобілізацією» авто проводитимуть його експертну оцінку та оцінку ринкової вартості, а після демобілізації власнику зобов'язані повернути авто протягом місяця, а якщо авто буде загублено - то компенсувати його вартість грошима.

Обмеження права керування авто для ухилянтів від військової служби

Змінилися й покарання для тих, хто ухиляється від мобілізації та не виконує вимоги нового закону - для них діятиме обмеження права керування транспортними засобами.

У разі, якщо військовозобов'язаний порушує законодавство - не оновлює свої дані або ж не з'являється за повісткою (Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», стаття 22), то ТЦК звертається до поліції з вимогою затримати порушника.

Якщо поліції це зробити не вдалося, то громадянину протягом 5 днів направлять вимогу про виконання його обов'язків. Якщо минуло ще 10 днів, але військовозобов'язаний не відреагував, то ТЦК звертається до суду, який може обмежити право на керування автомобілем під час мобілізації.

Але з цієї норми теж є низка винятків - правило не діє, якщо: 

  • обмеження позбавляє людину основного і законного джерела доходу (сюди входять усі водії, які працюють на підприємства, організації, ФОПи та таксисти);
  • у людини є інвалідність;
  • на утриманні у людини є особи з інвалідністю I, II групи або дитина з інвалідністю.

Читайте також: 

Можливо зацікавить