Мобілізація в Україні: кого можуть виключити з військового обліку уже з 1 квітня

Мобілізація в Україні

В Україні всі військовозобов'язані віком від 18 до 60 років мають стати на військовий облік. Звільнитись від мобілізації під час воєнного стану можуть лише ті особи, хто має відстрочку від мобілізації або є виключеними з військового обліку.

Про це пише NV.

7 лютого 2024 року Верховна Рада підтримала законопроєкт № 10449 у першому читанні. Вже 27 лютого нардепи почали розглядати проєкт нового закону про мобілізацію до другого читання. Деякі положення проєкту закону про мобілізацію стосуються також й правил ведення війскового обліку.

Щоправда, зміни не мають вплинути на критерії виключення з військового обліку. Чинне законодавство визначає сім категорій військовозобов'язаних, яких виключають з обліку і відповідно не можуть примусово мобілізувати навіть під час воєнного стану.

Хто підлягає виключенню з військового обліку

Важливо не плутати виключення зі зняттям з військового обліку. Зняття є тимчасовою мірою, якщо чоловік змінює місце прописки, місце проживання, виїжджає за кордон або відбуває покарання за нетяжкий злочин. Після нього військовозобов'язаний стає на військовий облік повторно. Після виключення з військового обліку чоловік перестає бути військовозобов'язаним чи резервістом.

Виключеними з військового обліку можуть бути такі військовозобов'язані:

  • хто раніше був засуджений до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;
  • хто за станом здоров’я визнаний непридатними до військової служби у воєнний стан із виключенням з військового обліку;
  • хто досяг граничного віку перебування у запасі;
  • призвані чи прийняті на військову службу;
  • ті, що проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
  • військовослужбовців чи військовозобов'язаних, які померли;
  • хто відмовився від українського громадянства і покинув Україну.

Важливо зазначити, що виїзд за кордон терміном більше ніж на 3 місяці передбачає зняття з військового обліку у ТЦК за місцем проживання та постановку на консульський облік та військовий облік у дипустановах України. Такі чоловіки не виключаються з військового обліку.

Виключення з військового обліку ― порядок та які документи потрібні

В Порядку організації та ведення військового обліку зазначається, що виключення здійснюється в територіальному центрі комплектування за особистої присутності призовника, військовозобов'язаного або резервіста.

Для виключення з військового обліку особа має надати ТЦК такі документи:

  • заява;
  • паспорт;
  • документи, що підтверджують підставу для виключення з військового обліку;
  • військово-облікові документи.

ТЦК виносить рішення щодо виключення з військового обліку після розгляду цих документів. Висновок можуть забрати особа або її представник.

Якщо особа не згодна з рішенням щодо виключення з військового обліку, його можна оскаржити в адміністративному суді.

Виключення з військового обліку осіб, які за рішенням суду визнані непридатними до військової служби за станом здоров’я, оголошені померлими (або зниклими безвісти) або засуджені до позбавлення волі, здійснюється без їх особистої присутності.

Читайте також:

Можливо зацікавить