Нові правила демобілізації та присвоєння звань військовим ЗСУ: що змінилось

Нові правила демобілізації та присвоєння звань військовим ЗСУ: що змінилось

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №8009 про розширення переліку права на демобілізацію та закон № 8339 про присвоєння звань військовим ЗСУ.

Тепер додатковою підставою звільнення з військової служби є, якщо близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти після повномашстабного вторгнення росії.

У пояснювальній записці зазначено, що документ «дозволить у період воєнного стану звільнятися з військової служби військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, а також, які проходять військову службу

за контрактом, якщо їхні близькі родичі загинули або пропали безвісти в умовах відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації проти України».

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №9342 щодо доплат та збільшення відпусток для військовослужбовців.

Закон № 8339 дозволить під час воєнного стану призначати осіб сержантського і старшинського складу без вищої освіти на молодші офіцерські посади з присвоєнням офіцерського звання. Однак для цього вони повинні мати досвід бойових дій не менше пів року.

Особа, яка претендує на офіцерське звання не повинна мати непогашених дисциплінарних стягнень.

Крім того, закон на час дії воєнного стану дозволяє приймати на військову службу офіцерів від 20 до 40 років (раніше було до 30 років).

Зауважимо, що до цього, щоб здобути офіцерське звання необхідно було мати військову освіту, здобуту в профільному закладі вищої освіти. Навчатись треба було щонайменше чотири роки у бакалавраті та півтора роки магістратурі.

Був і простіший варіант - необхідно було навчатись два роки на військовій кафедрі при закладі вищої освіти. Згодом такий випускник міг підписувати офіцерський контракт зі Збройними силами України.

Також військові, які отримали звання офіцера через свій бойовий досвід, але не мають відповідної освіти, повинні будуть упродовж пів року після закінчення воєнного стану пройти курс військової підготовки за своїм напрямом.

Читайте також:

Можливо зацікавить