Переважають заводські аналоги: на Волині виробляють безпілотники для військових

Переважають заводські аналоги: на Волині виробляють безпілотники для військових

На Волині віднедавна діє виробництво безпілотних літальних апаратів. Звісно, кустарних, але попри це вони за своїми технічними характеристиками і коефіцієнтом корисної дії значно переважають заводські аналоги, що було доведено на практиці.

Про це розповідає Любомльська громадсько-політична газета «Наше життя».

Займається цією справою група небайдужих волинян. У кожного розподілені обов’язки: у когось організаційні, у когось фінансові, ще в когось технічні і т.д. Характерно, що ні в кого з них немає відповідної технічної освіти, навіть у попередні роки з авіамоделюванням не мали справи. Тим не менше, «безпілотники» з Любомльщини успішно літають і виконують свої завдання у зоні бойових дій.

Увесь процес триває за простою схемою: у приміщення «заходять» деталі й матеріали, звідти «виходить» невеличкий літачок, здатний на одному заряді батарей пролетіти запопередньо запрограмованим маршрутом 100 кілометрів. Тобто, стартувавши неподалік лінії фронту, БПЛА здатен залетіти на територію, контрольовану ворогом, на 50 кілометрів вглиб, за допомогою камер зібрати і передати необхідну інформацію і повернутися назад. І найголовніше: йому під силу пройти ворожу систему радіоелектронної боротьби.

Самостійно спроєктований фюзеляж та крила літачків хлопці виготовляють зі щільного матеріалу, вирізаючи на спеціальному надточному станку, яким керують за допомогою комп’ютера. Усе начиння, необхідне для польоту, навігації, зйомки, інших операцій купують де тільки можна.

Апарати можуть виконувати як розвідувальні, так і розвідувально-ударні функції. Наприклад, такий літачок здатен нести невелику міну або протитанкову бомбу, а квадрокоптер може переносити до 25 кілограмів вантажу.

Після виготовлення техніку тестують спершу у нашій місцевості, щоб переконатися у літальних властивостях і при потребі внести корективи, а далі вирушають до лінії фронту та разом з військовими випробовують її безпосереднього у бойових умовах.

Хлопці весь час експериментують, розробляють нові моделі. Мають свої технічні секрети, тож навіть якщо зроблений ними і так скопіювати, це ще не значить, що він полетить.

Під час одного з нещодавніх виїздів на «нуль» військові передали їм трофейного літачка, який, за попередніми підрахунками, може летіти на 600 км, тобто, 300 км в один бік.

Зараз волиняни вивчають його характеристики, хочуть відремонтувати, удосконалити і використовувати проти ворога.

А далі на базі отриманих знань пробуватимуть виготовляти такі ж апарати.

Серед переваг «безпілотників» з Любомльщини, яких хлопці відправили на фронт вже близько трьох десятків, — не тільки ефективність у роботі, а й дешевизна: порівняно із заводськими БПЛА такого класу вони коштують на порядок менше. Ну а щодо якості, то її може підтвердити любомльчанин Юрій Зваричук, який нині на Куп’янському напрямку, де тривають важкі бої, і якому доводилося довгий час користуватися літачком, виготовленим нашими умільцями. Щоправда, під час розвідувального польоту над одним із стратегічних об’єктів противника, його збили ракетою…

Зараз хлопці хотіли б виготовити ще одного БПЛА для Юрія Зваричука. Хто має можливість і бажання, може підтримати цю справу, перерахувавши кошти на картку дружини воїна Надії Василівни Зваричук у Монобанку 5375411207838488.

Кінцева мета — зібрати 250 тисяч гривень.

Василь БОРОВИЦЬКИЙ.

Опубліковано з дозволу редакції газети «Наше життя».

Читайте також:

Можливо зацікавить

Юрій Горбач, день народження

2 травня: хто з волинян святкує День народження

на щиті Волинь
відео

Назавжди молодий: на Волинь «на щиті» повернувся Герой Михайло Рудь

Під час бою втратив обидві кінцівки: історія військового Олександра з Волині, який лікується на Дніпропетровщині
відео

Під час бою втратив обидві кінцівки: історія військового Олександра з Волині, який лікується на Дніпропетровщині

Поховання військового
фото

Поповнив лави Небесного Легіону: на Волині попрощалися з Героєм Леонідом Залевським

втрати війна

Навіки молодий: на Волині прощатимуться із Героєм Іваном Мельником

ухилянт покарання

Зловживає спритним та перебуває під наглядом лікаря-нарколога: волинянина засудили за ухилення від призову

поховання військового
фото

Зупинилося серце: на Волині прощались із Героєм Ігорем Стецюком

собака

Трагедія на Волині: повідомили стан 7-річної дівчинки, на яку напав бійцівський пес

втрати

Друга втрата в громаді за тиждень: на Донеччині загинув Герой з Волині Руслан Сулім