У Луцьку медикам пологового будинку затримують зарплату, бо жінки мало народжують

У Луцьку медикам пологового будинку затримують зарплату, бо жінки мало народжують

У Луцьку працівники пологового будинку нарікають на затримки у виплаті заробітних плат. Мовляв, роботу роблять, а зарплати не дають. Зі слів працівників, вони звертались в різні інстанції, проте скрізь розводять руками.

Про затримки у виплатах говорили 18 квітня під час засідання медичної комісії у стінах міської ради, пише «Конкурент».

Депутатка міськради Алла Надточій поцікавилась в очільника управління охорони здоров'я Володимира Лотвіна, яка ситуація у комунальному пологовому будинку із зарплатами.

«До мене звернулася медична сестра Луцького пологового будинку з тим, що є заборгованість по заробітній платі. Я просила, щоб ви роз'яснили, коли і чому виникла така ситуація. Я розумію, що є проблеми з НСЗУ з проплатами. Нам треба розвивати цей заклад, щоб таких проблем не виникало», – зазначила Надточій.

Опісля розпочалось палке обговорення між депутатами.

Що кажуть у стінах міської ради?

Як повідомив очільник управління охорони здоров'я, у пологового будинку станом на 18 квітня була заборгованість по зарплатах. Загалом сума становила близько 1,180 мільйона гривень. Це пов'язано із несвоєчасними нарахуваннями від Національної служби здоров'я України.

«НСЗУ раніше це оплачувало на початку місяця, але через ситуацію в країні оплачує ближче до кінця місяця. Це основні кошти, які заклад отримує і саме на це вони й розраховують. Станом на 18 квітня, наприклад, заборгованість виникла тому, що ще немає коштів за попередній місяць. Бо система працює так, що спершу НСЗУ надсилають звіт за виконану роботу, керівник підписує і протягом 10 днів приходять кошти. Від НСЗУ звіт прийшов тільки вчора, 17 квітня. Кошти надходять, як правило, від трьох до семи днів», – каже Володимир Лотвін.

У Луцьку медикам пологового будинку затримують зарплату, бо жінки мало народжують

Він пояснює, що така ситуація виникає не щомісяця. З його слів, такої фінансової проблеми не було, якби пологовий надавав більше послуг і мав свої кошти на рахунках. Проте зараз там недостатня кількість пологів і пацієнтів. Адже є конкурентний заклад – перинатальний центр й багато жінок йде саме туди.

«На жаль, заклад усі зароблені кошти заклад витрачає на зарплати та матеріали. Такої фінансової подушки, як в інших закладах, у пологового немає», – додає Лотвін.

Заступниця міського голови Ірина Чебелюк каже: на зарплати кошти з бюджету давати не можуть. Але допомагають іншим – купують матеріали та виділяють гроші на оплату комунальних послуг.

«Усі послуги для пацієнтів абсолютно безкоштовні. У нас навіть немає аптек в медустанові. Усе, що треба при пологах, виключно безкоштовно для пацієнта. Умови – хороші, склад лікарський – хороший. Що стосується забезпечення матеріалами та обладнанням. На зараз усі медичні препарати закупляються.

Крім того, пологовий має ексклюзивну перевагу – постачальник надає 30 днів відстрочки по оплаті. З боку міської ради були виділені кошти на придбання обладнання. Крім того, комунальні послуги покриваються за кошти бюджету. Але створити фінансову подушку, на жаль, установа не має можливості. Бо це залежить від кількості наданих послуг. Чим більше надають послуг, тим більше буде коштів», – каже Чебелюк.

Володимир Лотвін вкотре зазначив, що чим більше жінок буде народжувати саме у пологовому, тим краща ситуація буде із зарплатами працівників. На його думку, закладу не вистачає додаткових 10-20 пологів на місяць. Але багато і роділь, і породіль надають перевагу перинатальному центру.

Згодом Ірина Чебелюк повідомила, що обласний перинатальний центр і справді приймає багато пацієнтів. Але, з її слів, в установі відмовляються обслуговувати асоціальні елементи, які через це потрапляють у Луцький клінічний пологовий.

«До речі, асоціальні прошарки пренатальний чомусь не хоче приймати. Їх везуть у наш пологовий. А ці випадки є збиткові. Якщо привозять жінку ромської національності без документів, ми її не можемо оформити та отримати за це кошти. Це теж проблема. Відповідно медична установа приймає пологи, надає усі супутні послуги, а НСЗУ нічого не може за це заплатити. Я вважаю, що в умовах, у яких опинилась країна, вони (пологовий будинок, – ред.) працюють ефективно. Пологовий будинок не має суттєвих проблем. Так, ми допустили порушення у виплаті зарплати», – зазначила пані Ірина.

Як пояснює ситуацію директор пологового?

У коментарі журналістам директор КП «Луцький клінічний пологовий будинок» Сергій Сябрук розповів, що усі заборгованості перед працівниками станом на 25 квітня погасили. Лікар розповідає: раніше працювали без затримок, але через повномасштабне вторгнення НСЗУ нараховує кошти зі затримкою.

«З 22 числа заборгованості не стало, бо прийшли кошти від НСЗУ. Ми зараз отримуємо кошти не з бюджету, а від Національної служби здоров'я України. Їх отримуємо двома траншами. За глобальною ставкою, тобто те, що авансом іде – це мільйон гривень. Цього вистачає, аби заплатити аванс. Основна сума оплачується, коли закінчується звітний період (місяць). Ми пропрацювали місяць і НСЗУ підраховує, що ми отримаємо. Раніше звіт приходив 5-го числа, а зараз приходить 17-го. Після того, як вони дали звіт, ми вже бачимо, скільки заробили», – розповів пан Сергій.

У Луцьку медикам пологового будинку затримують зарплату, бо жінки мало народжують

Згідно з колдоговором, додає Сябрук, заплатити працівникам мають до сьомого числа. Але, з його слів, до цього часу коштів від НСЗУ ще немає. Крім того, треба ще чекати, коли кошти перерахують на рахунки. З початком великої війни казначейство збільшило терміни нарахувань аж до 10 робочих днів. Хоч, як зазначив директор пологового, раніше ця процедура займала близько двох днів.

«Цієї проблеми не було б, якби ми мали власні кошти на рахунках, якби ми мали фінансову подушку. Але її ми не змогли зробити. По-перше, ми працюємо за вісьмома пакетами. Якщо міська лікарня, наприклад, працює по 20 пакетах, то у них багато приходить коштів по глобальних ставках. І за рахунок цих коштів вони можуть перекривати», – пояснив очільник закладу.

У Луцьку медикам пологового будинку затримують зарплату, бо жінки мало народжують

Усі послуги для пацієнтів в медустанові надають безкоштовно: пологи, ведення вагітності. Це все оплачує Національна служба здоров'я. Проте платить вона за своїми розцінками, каже Сябрук. Зокрема, ціна пологів від НСЗУ – 15 тисяч гривень. Що, на думку керівника пологового, не зовсім відображає реальні розцінки. Мовляв, тут не враховують ні складність пологів, ні інші супутні втручання. Як приклад лікар навів приватні клініки, де природні пологи коштують 50 тисяч, а кесарські – 100 тисяч. І така ціна, зі слів пана Сергія, з 2021 року навіть не змінювалась. Хоч за три роки ціни на матеріали значно зросли.

Як можна розв'язати проблему із затримкою заробітних плат?

Як зауважили депутати під час засідання профільної комісії, пологовий потрібно розвивати й шукати для цього усі можливі шляхи. Зокрема, створити маршрут пацієнта, за яким пацієнти потрапляли б у заклад. Бо такого, за словами Ірини Чебелюк, поки немає. Це один з можливих варіантів, які можна було б впровадити.

Володимир Лотвін казав: фінансова подушка справді допомогла б закладу розв'язати проблеми із заборгованостями по зарплаті. Аби тільки породіллі сюди зверталися. Бо ж, підкреслив директор закладу Сергій Сябрук, вони єдині в області (окрім пренатального), хто надає комплексну допомогу.

«Ми надаємо гінекологічні послуги як роділлям, там і породіллям. Ми єдиний пологовий будинок на теренах Волині, який має комплексну допомогу. Ми повністю укомплектовані. Якщо дитина народжується у важкому стані, нам не треба чекати допомоги від пренатального, чекати якусь машину, ми усе надаємо на місці», – розповідає директор.

Тобто жінка може отримати усю необхідну допомогу з моменту приходу у заклад.

Читайте також: 

Можливо зацікавить

На Волині медики видалили курячу кістку зі стравоходу пацієнта

На Волині медики видалили курячу кістку зі стравоходу пацієнта

На Волині медики видалили три пухлини яєчника у 17-річної дівчини

На Волині медики видалили три пухлини яєчника у 17-річної дівчини

Ледь трималася на шкірі: у Луцьку хірурги пришили руку 37-річному чоловіку. Фото 18+

Ледь трималася на шкірі: у Луцьку хірурги пришили руку 37-річному чоловіку. Фото 18+

У Луцьку діти з порушеннями слуху отримали слухові апарати

У Луцьку діти з порушеннями слуху отримали слухові апарати

Лікарка-гінекологиня Луцького клінічного пологового будинку Лариса Шендибило
відео

Гінекологиня з Луцька розповіла про жіночу хворобу, що маскується під інші захворювання: симптоми і лікування

Жителю міста Ковель Сергію Ципку виконали унікальну операцію на серці. 

48-річному волинянину провели операцію на відкритому серці за технологією Феррацці

На Волині майже 60 людей чекають на трансплантацію

Рідні померлих не завжди дають згоду на вилучення органів: на Волині майже 60 людей чекають на трансплантацію

Історія Дани Стоянович, яка двічі поборола туберкульоз
відео

Жила з діркою в легені: історія волинянки, яка двічі поборола туберкульоз

Лікарі з Луцька на передовій оглянули понад 160 бійців

«Медичний десант»: лікарі з Луцька на передовій оглянули понад 160 бійців