«Нам пообіцяли «війну» за відмову продати акції підприємства»: у КП «Волиньприродресурс» відповіли на звинувачення у корупції

«Нам пообіцяли «війну» за відмову продати акції підприємства»: у КП «Волиньприродресурс» відповіли на звинувачення у корупції

Керівника КП «Волиньприродресурс» Анатолія Капустюка днями публічно звинуватили у корупційних схемах та «перешкоджанню приватизації державного підприємства «Волиньторф» з метою власної вигоди». Деякі звинувачення виходять за межі реального, буцімто Анатолій Капустюк власною персоною керує та організовує роботу ДБР, прокуратури та суду. Аби роз'яснити ситуацію, що склалася, та відповісти на усі «закиди» проти себе, він скликав пресконференцію.

Нагадаємо, у жовтні нинішнього року Фонд держмайна продав на аукціоні державне підприємство «Волиньторф» за 254 мільйона гривень (ціна за лот включно з ПДВ). Єдиним учасником та переможцем торгів стала фірма «Агробіостандарт».

Однак ДБР запідозрило нечесну приватизацію ДП «Волиньторф» за попередньою змовою та відкрило кримінальне провадження, а суд виніс рішення про накладення арешту на майно «Волиньторфу». За версією слідства, вартість підприємства суттєво занизили, ціна повинна становити близько 320 мільйонів гривень.

Новий власник про рішення суду не знав та сплатив кошти за підприємство «Волиньторф», проте розпоряджатися придбаним майном «Агробіостандарт» не може через його арешт. У ситуації, що склалася, вони публічно звинуватили КП «Волиньприродресурс» та його керівника Анатолія Капустюка зокрема.

«Про ці звинувачення я дізнався вчора ввечері (13 листопада, - ред.). Не можу їх проігнорувати, адже вони голослівні та впливають безпосередньо на честь, гідність та ділову репутацію мою особисто та КП «Волиньприродресурс» загалом», - зауважив Анатолій Капустюк.

«Нам пообіцяли «війну» за відмову продати акції підприємства»: у КП «Волиньприродресурс» відповіли на звинувачення у корупції«Нам пообіцяли «війну» за відмову продати акції підприємства»: у КП «Волиньприродресурс» відповіли на звинувачення у корупції

За словами Анатолія Капустюка звинуваченння, які прозвучали на брифінгу «Агробіостандарту» та які висловив акціонер компанії Костянтин Бровченко, будуються на неправдивих фактах та без жодних доказів:

«Костянтин Бровченко стверджував, що це я вплинув на ДБР, прокуратуру та суди та спровокував проти них судову справу. Це безглуздо і нереально, керівник комунального підприємства ніяк не може вплинути на органи такого рівня.

Після приватизаційних торгів співвласники ТОВ «Агробіостандарт» запросили мене на зустріч, аби обговорити майбутню співпрацю. Натомість, озвучили неприйнятні пропозиції, які мали всі ознаки кулуарних оборудок. Зокрема, вони захотіли стати акціонерами «Волиньприродресурсу». Я пояснив, що підприємство реорганізовується у закрите акціонерне товариство, де 100% акцій належить обласній раді, і вхід будь-яких інших акціонерів ззовні - неможливий.

Друга пропозиція: «Тоді продайте  нам ліцензію на «Козу-Березину» біля Сойного, а за це наше підприємство на якихось умовах продасть або передасть вам в управління Маневицький торфобрикетний завод з персоналом, обладнанням». Я відповів, що депутати обласної ради ні за яких обставин не погодяться на відчуження спецдозволів, як і на інші «договорняки» стосовно комунального підприємства.

Тоді вони запропонували, щоб ми їм продавали сировину з «Кози-Березини» на завод в Сойному , а вони нам на умовах оренди чи керування дадуть Маневицький торфобрикетний завод, і поки буде сировина - будемо його орендувати».

Після відповідей Анатолія Капустюка співрозмовники із «Агробіостандарт» лишилися незадоволені та пообіцяли «війну».

«Також публічно звели наклеп, що я особисто вимагав 50% їхньої компанії в обмін на припинення кримінального переслідування. Вони заявили, що «Волиньприродресурс» скупив ліцензії на розробку усіх родовищ торфу в області і тим самим загнав «Волиньторф» у кабальні умови. Що теж не відповідає дійсності, бо на Волині майже 3 тисячі ділянок із покладами торфу, а комунальне підприємство придбало спецдозволи на видобуток лише на 4 з них», - пояснив Анатолій Капустюк.

«Нам пообіцяли «війну» за відмову продати акції підприємства»: у КП «Волиньприродресурс» відповіли на звинувачення у корупції«Нам пообіцяли «війну» за відмову продати акції підприємства»: у КП «Волиньприродресурс» відповіли на звинувачення у корупції«Нам пообіцяли «війну» за відмову продати акції підприємства»: у КП «Волиньприродресурс» відповіли на звинувачення у корупції

До слова, 20% компанії «Агробіостандарт» належить чинному депутату Київради Костянтину Бровченку, а 80% - офшорній фірмі, зареєстрованій на Кіпрі, кінцевий бенефіціар якої – одіозний функціонер В'ячеслав Супруненко, який переховується від правосуддя за кордоном.

Під час того ж брифінгу «Агробіостандарту» лунали звинувачення у корумпованих схемах, мовляв, «Волиньприродресурс» спеціально занижує вартість торфобрикета, з метою збагачення:

«На їхню думку торфобрикет вартує 5 тисяч гривень, а ми, ніби-то, продаємо його за заниженою ціною. Можливо, десь у паралельній реальності він так і вартує, але якщо відкрити державні тендерні закупівлі, то вартість торфобрикету становить від 2800 до 3500 гривень. За 3500 його ми і реалізовуємо», - спростував закиди Анатолій Капустюк.

Також представники «Агробіостандарт» називали неправдиві факти, зокрема, що підприємство КП «Волиньприродресурс» засноване Анатолієм Капустюком, а не депутатами облради. Насправді ж воно засноване у 2016 році, а діючий керівник там почав працювати у 2017 році. 

У підсумку пресконференції керівник «Волиньприродресурсу» Анатолій Капустюк впевнено заявив про намір звернутися до правоохоронних органів за наклеп. А кошти, які планує отримати як відшкодування моральної шкоди, бажає віддати на підтримку Збройних сил України.

Довідково:

Останні 4 роки «Волиньторф» з прибутком виготовляв продукцію саме завдяки обласному комунальному підприємству «Волиньприродресурс», яке поставляло на ДП сировину, оскільки землі для видобутку у «Волиньторфу» вичерпалися ще у 2017 році, а нові площі йому не погоджували. Саме тоді засновник «Волиньприродресурсу» - обласна рада вирішила, що комунальному підприємству належить придбати спецдозволи і на видобуток торфу, щоб не лише зберегти робочі місця, а й мати гарантований обсяг альтернативного палива за бюджетною ціною, яке масово використовує і місцеве населення, і заклади соціально-бюджетної сфери області. Така співпраця на основі договору між КП та ДП і тривала з 2017 року. 

Читайте також:

Можливо зацікавить