У Луцьку хочуть встановити станції для зарядки електрокарів: скільки це коштуватиме?

У Луцьку хочуть встановити станції для зарядки електрокарів: скільки це коштуватиме?

Кількість електромобілів у Луцьку зростає чи не щодня, тому гостро постала проблема заряджання такого виду транспорту. Тож у місті вирішували як можна розвивати цей напрямок і де будуть зарядні станції.

У четвер, 17 серпня, у Луцькій міськраді відбувся круглий стіл за участі представників влади та суб'єктів господарювання, де обговорили проєкт рішення, яке стосується розміщення зарядних станцій.

Директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль запевнив: вартість обслуговування таких зарядних станцій буде низькою та дасть можливість заробітку і для міста, і для приватних підприємців.

«В елітному районі оренда ділянки для встановлення зарядної станції вартуватиме тисячу гривень за квадратний метр. Для села - в межах 500 гривень. Це небагато, адже ціна зарядки для одного автомобіля коливається в межах 200-300 гривень. Тобто, якщо суб'єкт господарювання захоче орендувати ділянку для встановлення такої станції, вартість йому окупиться буквально за день», - пояснив Борис Смаль.

У Луцьку хочуть встановити станції для зарядки електрокарів: скільки це коштуватиме?У Луцьку хочуть встановити станції для зарядки електрокарів: скільки це коштуватиме?

За словами Бориса Смаля, до міської ради вже зверталися представники різних ОСББ міста, аби отримати дозвіл на встановлення станцій для зарядки елекромобілів. Аби все було оформлено законно, розробили правила, які врегулюють, до прикладу порядок експлуатації таких станцій тощо:

«Наша сьогоднішня зустріч - це необхідність все оформити в рамках закону, ми повинні спочатку обговорити та затвердити Положення, після чого, у вересні, відправимо документ на розгляд сесії міськради. Тому, у межах Положення нам необхідно врахувати всі деталі».

У Луцьку хочуть встановити станції для зарядки електрокарів: скільки це коштуватиме?У Луцьку хочуть встановити станції для зарядки електрокарів: скільки це коштуватиме?

Облаштуванням зарядних станцій на території приміщень, що належать підрозділам Луцької міської ради, буде займатися підприємство «Автопарксервіс», за кошти з бюджету міста. Проте, в обласному центрі вже встановлені декілька зарядних станцій, яка їхня доля після затвердження Положення - розповів Борис Смаль:

«Якщо вони встановлені на ділянці комунальної власності - будемо проводити тендер. Якщо ж ця земля не є комунальною - буде перевірка і, якщо необхідно, перенесення таких станцій».

Остаточне обговорення проєкту відбудеться 21 серпня, до цього часу суб'єкти господарювання можуть звертатися у Луцькраду та висловлювати власні пропозиції та побажання щодо інформації, яка є в документі.

Нагадаємо, 17 березня нинішнього року Президент України підписав Закон про розвиток електромобільності. В ньому розвиток електромобілів та інфраструктури станцій зарядки електромобілів визнається пріоритетом формування державної політики у сфері автомобільного транспорту. Також у Законі визначено строки переходу громадського транспорту на екологічно чисті види енергії.

Довідково: З метою посилення реагування на наслідки змін клімату і досягнення цілей сталого низьковуглецевого розвитку всіх галузей економіки урядом нашої країни розпочато процес виконання ратифікованих міжнародних документів щодо протидії зміні клімату та поліпшення якості атмосферного повітря. Зокрема, Планом заходів із реалізації Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року задекларовано законодавче стимулювання виробництва електромобілів в Україні та створення національної мережі швидкісних електрозарядних станцій.

Читайте також:

 

 

Можливо зацікавить