«Волонтерству віддаю увесь свій час»: Притула у Луцьку розповів, як вдалося зібрати понад 6 мільярдів гривень

Сергій Притула

Відомий волонтер Сергій Притула відвідав Луцьк з метою публічного звітування про роботу однойменного благодійного фонду за два роки діяльності. Сергій зустрівся із понад 700 студентами та викладачами у стінах Волинський національний університет імені Лесі Українки, згодом - з усіма охочими лучанами у театрі ляльок, де зібралися 250 людей. Притула розповів, як за два роки фонду вдалося зібрати понад 6 мільярдів гривень та куди ці гроші витратили. Також волонтер зустрівся із представниками малого, середнього та великого бізнесу області для обговорення шляхів допомоги війську та цивільним. 

Заходи відбулися у четвер, 28 березня. Один з організаторів - благодійний фонд «Ангар. Україна», співпрацював з фондом Сергія Притули у межах проєкту Центр готовності цивільних.

«Волонтерству віддаю увесь свій час»: Притула у Луцьку розповів, як вдалося зібрати понад 6 мільярдів гривень

До повномасштабного вторгнення у «Фонді Сергія Притули», що офіційно існує з 21 липня 2020 року, працювали троє людей — Сергій Притула як засновник, директорка Ганна Гвоздяр і бухгалтерка. Тепер там задіяно 114 людей. За словами Сергія Притули, за півтора місяця війни вони пройшли шлях, на який інші фонди мали кілька років. Нині благодійна організація має два напрямки — мілітарний і гуманітарний, а також два освітні проєкти. На все це йдуть гроші, які переказували українці своїми донатами.

«Волонтерству віддаю увесь свій час»: Притула у Луцьку розповів, як вдалося зібрати понад 6 мільярдів гривень«Волонтерству віддаю увесь свій час»: Притула у Луцьку розповів, як вдалося зібрати понад 6 мільярдів гривень

Мілітарний напрямок «Фонду Сергія Притули»

У межах мілітарного напрямку Фонд закупив для української армії понад 20 тисяч дронів різних типів, півтори тисячі одиниць транспорту (серед них — понад півтори сотні броньовиків й 95 надувних моторних човнів), понад 20 тисяч одиниць зв’язку (рацій, старлінків), більш як 20 тисяч одиниць оптики (прилади нічного бачення, приціли, далекоміри), майже 200 тисяч одиниць медчних товарів.

У середньому на місяць приходить 700 заявок від військових підрозділів. Частина напрямків з'явилися 2023 року. Це закупівля саме FPV-дронів і проєкт «Ігла»+тепловізор». Так реагували на хід війни й запити військових.

За словами Сергія Притули, спільно з одеськими інженерами придумали таке пристосування, яке дає можливість радянським ПЗРК «Ігла» відпрацьовувати по повітряних цілях у темну пору доби. Зараз на південному, харківському, запорізькому напрямах мобільні вогневі групи користуються цими девайсами. Їх роздали вже 1150 штук.

Принципова позиція Фонду — максимально купувати те, що можна придбати в Україні. Таким чином гроші донорів скеровують на підтримку української економіки.

«Ми закуповували німецькі, кіпрські, польські, естонські товари у той час, коли в українських виробників була яма. І в них не було обігових грошей, щоб запустити цей процес на конвеєр. Тому великі фонди, включно з нашим, залили українських виробників грошима, за які вони закупили деталі в різних країнах і почали вже влітку видавати конвеєром БпЛА», - сказав Притула.

«Волонтерству віддаю увесь свій час»: Притула у Луцьку розповів, як вдалося зібрати понад 6 мільярдів гривень

Гуманітарний напрям «Фонду Сергія Притули»

У фонді допомагають громадам на деокупованих та прифронтових територіях. Людям ставили модульні будинки. Після підриву Каховської дамби купували машини для відкачування мулу, автоцистерни для підвезення питної води. Співпрацюють з лікарнями, амбулаторіями, військовими шпиталями. За висловом волонтера, їм передали дуже багато медикаментів і медичного обладнання.

Освітні проєкти в «Фонді Сергія Притули»

Перший проєкт — це навчання військових спільно з військовою школою «Боривітер». З серпня 2022 року підготували понад 18 тисяч військових.

Також в Україні є центри готовності цивільних. Там вчать цивільне населення базовому військовому вишколу та навичкам, потрібним під час війни. Як надавати медичну допомогу, готуватися до блекауту, діяти при артобстрілах, поводитися зі зброєю, керувати дронами. Інструктори – професійні військові. В Україні працює 86 осередків у 19 областях. Є такий центр і в Луцьку у співпраці з благодійним фондом «Ангар. Україна».

«Ми за півтора року вивчили 45 тисяч людей. Є 35 різних напрямів і понад 250 інструкторів. Ми починали з підготовки до мобілізації. Це був і лишається дуже популярний напрям. Потім поступово розширювали тематику», - сказав Сергій Притула.

«Волонтерству віддаю увесь свій час»: Притула у Луцьку розповів, як вдалося зібрати понад 6 мільярдів гривень

Найменший донат був 1 копійка

За два роки Фонд зібрав 6,6 мільярда гривень. За словами Сергія Притули, це дуже велика сума. За цими цифрами дуже багато любові, турботи й піклування про своїх захисників, тому що кожна копійка з цієї суми працює або на захист українського військовослужбовця, або на пришвидшення смерті окупанта. Всі ці десятки тисяч дронів, машин, рацій, тактичної медицини — це щоденні донати. Кожен день ось такі невеличкі, але регулярні суми роблять погоду.

Гроші українці перерахували за понад 8 мільйонів 100 тисяч транзакцій. 84% донатів — з України, 16% з-за кордону (найбільше з Польщі та США). До слова, донатів з Фінляндії отримали більше, ніж з Канади. Кордон з Росією багато що вирішує.

Одноразовий найбільший донат зробили в травні 2022 року. Це був один мільйон доларів. А найменший донат, який був за два роки – 1 копійка. Середній донат за два роки складає 813 гривень. Але якщо брати по роках, то збори почали зменшуватися. За 2022 рік сума одного донату була 1000 гривень. За 2023 рік — 600 гривень.

Тож Сергій Притула попросив про донати на регулярній основі. Мовляв, хай це буде невелика сума, але важливо перетворити донатство в таку саму звичку, як дихати. 

«Волонтерству віддаю увесь свій час»: Притула у Луцьку розповів, як вдалося зібрати понад 6 мільярдів гривень

Про волонтерство та політичні амбіції

По завершенню звіту Сергій Притула відповідав на питання присутніх у залі. Зокрема, у нього попросили дати практичні поради для волонтерів - початківців.

«Найбільшою проблемою волонтерів - початківців є те, що вони хочуть «впихнуть невпихуєме і об’ять необ’ятне». Я маю на увазі, що у лютому, березні 2022 року, коли волонтерство помножилося на 1000. В кінці 2021 року було лише кілька волонтерів на всю Україну. І тут 24 лютого те все відбувається і всі різко стають волонтерами. І тут до нас у Фонд приходять з величезним списком.

Звичайно, питання до командира військової частини, нащо він дав тьоті Люсі список на 2,5 мільйона доларів. Вона не розуміє, де це все взяти. Вона вважає, що її волонтерська місія прийти на фонд до інших волонтерів і винести їм мозок. Тому доводилося розрулювати це питання. До прикладу запитуємо, що з цього списку ви можете дістати, вона відповідає: 20 спальників, ми до прикладу – генератор, хтось ще щось, і так вдалося вирулити. Тобто порада – не братися за те, що ви не можете підняти. Не засмучуватися. Якщо раптом збір йде повільно», - сказав Притула.

Поцікавилися у Притули і про те, як у Фонді кажуть «Ні» військовим. За його словами, у Фонді задовільняють понад 40% заявок. Комунікація з військовими була напряму, неважливо чи казали «Так», чи казали «Ні» заявнику. Там вважали, що це є повага до наших захисників.

«Та коли наших дівчат при комунікації з військовими покривали матом і вони ходили по закутках фонду плакати, ми зрозуміли, що цю історію потрібно переводити в інший режим і вибрали комунікацію електронного листування. Морально дуже важко відмовити військовому у його запиті, дякувати Богу, не я цим займаюся, але готовий поручитися, що ми майно розподіляємо максимально справедливо, тому що у нас є чітке розуміння нагальності потреб», - пояснив Сергій Притула.

«Волонтерству віддаю увесь свій час»: Притула у Луцьку розповів, як вдалося зібрати понад 6 мільярдів гривень

Також Притула відповів і про те, чи планує займатися волонтерством по завершенню війни і чи має політичні амбіції. За його словами, раніше він розривався між волонтерством, роботою і родиною. Роботу він залишив, родина тепер не з ним,  тож волонтерству віддає увесь свій час і по завершенню війни не планує полишати благодійність. А от щодо політики, то поки він не готовий нею займатися і чи буде готовий взагалі - скаже лише після війни.

Читайте також:

      

 

 

Можливо зацікавить

Сергій Притула

«Читаю коментарі, щоб відпочити»: Сергій Притула у Луцьку розповів про хейт в інтернеті

Сергій Притула

Сергій Притула «засвітився» у луцькій кав'ярні

Сергій Притула

Сергій Притула у Луцьку розповів, що думає про псевдоволонтерів

Виїзд за кордон

Заробляв на війні: керівник благодійного фонду з Волині переправляв військовозобов'язаних за кордон

Григорій Недопад

Голова Волинської облради Григорій Недопад відзвітувів перед депутатами

За допомогу вимагав в ухилянта 2 тисячі доларів: деталі затримання керівника благодійного фонду на Волині. Фото

За допомогу вимагав в ухилянта 2 тисячі доларів: деталі затримання керівника благодійного фонду на Волині. Фото

На Волині керівник благодійного фонду допомагав ухилянтам

На Волині затримали керівника благодійного фонду, який допомагав ухилянтам

Публічне звітування: де громадські організації Луцька брали кошти на свої проєкти
фото

Публічне звітування: де громадські організації Луцька брали кошти на свої проєкти

Директор благодійного фонду з Луцька вивіз за кордон 12 ухилянтів: як його покарали

Директор благодійного фонду з Луцька вивіз за кордон 12 ухилянтів: як його покарали