«Заберемо чи не заберемо»: чи потрібні наразі ПДФО для громад

«Заберемо чи не заберемо»: чи потрібні наразі ПДФО для громад

Освоєнням ПДФО з виплат військовим займаються місцеві громади. Ця тема наразі є дуже болючою, тож її піднімають усі спікери.

Про це розповів Віталій Безгін у фейсбуці.

Віталій зазначив, що на його переконання  парламент та уряд правильно вчинили, коли попри повномасштабне вторгнення залишили ці кошти в бюджетах громад на 2023 рік. Бо це дозволило громадам збалансувати втрати економічного характеру і, більше того, пройти перший квартал року з перевиконанням бюджету.

Проте він зауважив, що це явище породить кілька проблем.

«Першою проблемою є постійна перереєстрація військових частин, коли громади ведуть між собою цілу «битву» і боротьбу у % повернення. Що, в свою чергу, призводить до тотального розбалансування бюджетів та заведення «найхитріших» громад в реверсну дотацію, яка після чергової перереєстрації платника податків стане смертельним тягарем.

Другою проблемою стала ситуація, коли одні громади 100% грошей отриманих від військових повертають на потреби безпеки та оборони, а інші починають використовувати роздуті бюджети на бруківки та стадіони», - сказав Віталій.

Він також поділився, що потрібно робити і як уникнути деструктивної дискусії під час розгляду бюджету 2024 у форматі «заберемо чи не заберемо»?

«1 - Змінити формулу нарахування військового ПДФО. 50% за місцем розташування частини, бо ця територія стає зоною підвищеної небезпеки та менш сприятливою для бізнесу. 50% ходять за місцем реєстрації кожного конкретного воїна. Бо мобілізація 1 військового - це мінус 1 робітник та менша економічна активність в конкретній громаді. Подібні ініціативи давно і багато разів проговорені з податковим комітетом і мають нарешті рухатись.

2 -Зафіксувати конкретний % від коштів військового ПДФО, який громади зобов'язані витрачати на потреби безпеки та оборони. Це повинно нівелювати вже згадану вище «конкуренцію» цими відсотками та чітко продемонструє пріоритетність підтримки ЗСУ», - зазначив чоловік.

Також він наголосив, що дійти до моделі рішення потрібно протягом липня-серпня, до моменту реєстрації Урядом проєкту бюджету на наступний рік.

Можливо зацікавить

війна нагорода

Загинув унаслідок штурму противника: матері Героя з Волині вручили посмертну нагороду

втрати

Загинув унаслідок вибухової травми: на Волині прощатимуться із бойовим медиком Артемом Рудим

втрати

Друга трагічна звістка в громаді за два дні: на Донеччині загинув молодий Герой з Волині Сергій Касьян

втрати війна

Після початку вторгнення знову став на захист України: обірвалось життя Героя з Волині Анатолія Оніщука

втрати

Не судилося стати дідусем: захисник з Волині отримав смертельне поранення, перебуваючи на бойових позиціях

мобілізація декрет

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати чоловіка в декреті

футбол війна Артур Мурза

Готовий виступати за збірну Росії: український футболіст-зрадник заявив, що його ображали у луцькій «Волині»

Yaktak мобілізація

Видавав себе за менеджера популярного артиста з Волині Yaktak: як покарали ухилянта

Мобілізація пенсіонерів

Посилення мобілізації: пенсіонери також ставатимуть на облік