11 серпня - день народження святителя Миколая Чудотворця: що категорично не можна робити у це свято

11 серпня - день народження святителя Миколая Чудотворця: що категорично не можна робити у це свято

Крім Різдва Христового, віряни святкують дні народження лише декількох святих (Іоанна Хрестителя, Пресвятої Богородиці та Миколая Чудотворця). Різдво святого Миколая припадає на 11 серпня (від 1 вересня 2023 року на 29 липня).

Про це розповідає ТСН

Святий Миколая або Миколая Чудотворець — шанований серед вірян святий, пам'ять якого згадують кілька разів на рік. Найвідоміше свято — день святого Миколая (19 грудня), але також ми згадуємо Чудотворця 22 травня і 11 серпня.

Різдво Миколая Чудотворця: історія

Народився святий Миколай 258 року в досить бідній сім'ї. Його батьки, Нонна та Феофан, жили в невеликому місті Патар, що поблизу Лікії. Були вони побожними християнами і довго просили Господа в молитвах, щоб той послав їм дитину. Бог подарував парі сина з одним проханням — той присвятить все своє життя служінню Його волі.

Саме так і сталося: все своє життя святий Миколай був відданий Господу, багато допомагав людям, особливо бідним та нужденним. Став він візантійським єпископом, а за добрі справи його часто називають "миротворцем". Вважають його і покровителем моряків. Чудотворцем же Миколая назвали за велику кількість чудес, які він сотворив за своє життя.

Що не можна робити на Різдво Миколая Чудотворця

Для цього дня існує кілька правил, які потрібно дотримуватися. Зокрема, віряни вважають, що не можна робити таке:

  • фізично працювати в домі, на городі чи в саду;
  • займатися будь-яким видом рукоділля;
  • заздрити, лаятися, пліткувати;
  • давати в борг гроші чи брати їх;
  • не надавати допомогу, якщо її потребують.

Натомість важливо провести цей день в молитві, за можливості відвідати богослужіння.

Які традиції на Різдво святителя Миколая існують

Цього дня віряни обов'язково відвідують церкву. Але якщо у вас немає можливості чи не дозволяє здоров'я, запаліть свічку перед іконою Миколая Чудотворця і помоліться. Він вважається одним з найближчих до Бога святих, тому звертання до нього є досить ефективними.

Читайте також: 

Можливо зацікавить