500 пельменів і 2 відра борщу: подружжя з Волині виховує 17 дітей

діти

На Волині мешкає унікальна родина. Надія та Олександр Степанюки виховують 17 дітей. Всіх називають своїми, хоча частина з них усиновлені, а частина - патронатні. На одну лиш буденну вечерю - ділиться подружжя - мусять зварити понад пів тисячі пельменів.

Як живуть та що означає патронатна сім’я - йдеться в сюжеті 12 каналу.

«Усиновлення - це коли ти віддаєш частинку себе дитині. Ти приймаєш її у свою сім'ю», - ділиться тато Олександр Степанюк.

Один із найстарших синів Степанюків зараз боронить Україну на фронті.

«Віталік зараз на фронті. Йому 25 років, але ми всеодно хвилюємось за нього», - мовить Олександр.

Хлопець встав на захист Батьківщини ще на початку війни, але до війська його взяли не одразу.

У Віталіка нещодавно народився син Тимурчик, тож Степанюки тепер стали дідусем та бабусею.

500 пельменів і 2 відра борщу: подружжя з Волині виховує 17 дітей

При цьому найменшому їхньому вихованцю Кемалю лише два з половиною роки.

Надія розповідає, що своїх дітей Бог не дав, тож свого часу з чоловіком вирішили, що візьмуть маля з дитбудинку.

Невдовзі виховували десять чужих, але своїх дітей.

500 пельменів і 2 відра борщу: подружжя з Волині виховує 17 дітей

Декілька років тому подружжя дізналося, що можуть створити патронатну сім'ю. Тобто приймати в сім'ю дитину чи кількох на деякий час, поки її батьки не впораються зі своїми складними життєвими обставинами. Головне в цьому, що дитина живе не в інтернаті, дитбудинку, а в справжній та люблячій родині.

«Нас уже було багато, але я загорілась усиновленням. Коли прийшла в службу, мені розказали про патронат. Потім я поділилась цією інформацією з чоловіком», - говорить Надія Степанюк.

Зараз у будинку живе 21 людина. Окрім дорослих, 17 дітей: 8 - усиновлені, ще 9 - патронатні.

Надія до всіх ставиться з любов'ю. Каже, що головне, аби всім було комортно. Саме тому жінка навчилась правильно розподіляти обов'язки й хатні справи.

«Хтось допомагає мити посуд, хтось відповідає за прання, хтось складає іграшки, взуття, хтось прибирає», - ділиться Надія.

У багатодітної мами день розпочинається о пів на 7 ранку.

«Встаю десь о 6:30. Ставлю варитись десятилітрову каструлю борщу. Переодягаюсь, вмиваюсь і десь о 6:45 іду будити дітей», - каже жінка.

Щоранку в будні мають зібрати 11 школярів та 5 дошкільнят. Мають навіть студента.

Аби було простіше з вечора готують меншим одяг, і вже вранці старші допомагають їм одягнутися.

Прибирають в будинку два рази на день. Готують величезні порції: макаронів на вечерю йде близько 3 кілограмів, а гречку чи рис варять з півтора кілограма крупи, а то й більше.

«На таку «гвардію» як в нас зараз потрібно десь 500-550 пельменів. Ми їх удвох з донькою ліпимо дві з половиною-три години. Нещодавно готували деруни. Для цього почистили два 15-літрових відра картоплі», - провадить Надія.

Побут у них, порівнюючи зі звичайною сім'єю, досить складний та дорогий. За словами подружжя, один похід в магазин по продукти вартує 10 тисяч гривень. Взимку комунальні платежі - 17 тисяч гривень. Степанюки бідкаються, що коштів не вистачає, особливо коли діти хворіють, адже ліки дуже дорогі.

Патронатна сім'я отримує допомогу від держави. На 9 дітей, поки вони живуть у Надії та Олександра, виплачують близько 65 тисяч гривень. Мама як вихователь отримує зарплатню близько 14 тисяч. Державна політика така, щоб таких сімей було більше, тому батьків усіляко підтримують.

500 пельменів і 2 відра борщу: подружжя з Волині виховує 17 дітей

Дітей, які потребують тимчасового виховання в Україні в рази більше, ніж можуть охопити патронатні сім'ї (більше 8 тисяч).

За словами регіональної координаторки проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» Надіїї Скубій, щоб заохотити мам і тат, вони втілюють проєкт, за яким людям надають безплатну побутову техніку й іншу підтримку.

Поки на Волині лише одна патронатна сім'я. В Україні таких майже 300.

Надія Степанюк з власного досвіду каже, що дітей не можна виховувати в інтернатах. Важливо, щоб вони жили в любові, яку може дати тільки сім'я.

Читайте також:

Можливо зацікавить