5300 гривень на корову: як на Волині під час війни розвивається тваринництво

5300 гривень на корову: як на Волині під час війни розвивається тваринництво

На фермерських та одноосібних селянських господарствах у Волинській області вирощують більш як 90 тисяч голів великої рогатої худоби. З них 62 тисячі корів, із яких 42% утримують сільськогосподарські підприємства.

Ситуація з поголів'ям тварин у порівнянні з минулим роком стабілізувалася і зменшення не фіксують, розповів Суспільному директор обласного департаменту агропромислового розвитку Юрій Юрченко.

З його слів, завдяки сучасним технологіям і підходам до годівлі продуктивність корів у господарствах зростає, що вимірюється в річному надої молока.

«На сьогодні маємо середню продуктивність надою молока понад 10 тисяч на одну корову в рік. Загалом в області вироблено майже 290 тисяч тонн молока, що повністю забезпечує регіон молочною продукцією. На підприємствах і в населення ціни стартують від дев'яти гривень за літр молока», — каже посадовець.

Керівник департаменту агропромислового розвитку зазначив, що на Волині продовжує діяти Програми розвитку агропромислового комплексу, враховуючи можливості бюджету на 2024 рік.

«В області діє програма підтримки АПК. Минулого року працювала обласна програма підтримки власників, які утримують телят. Понад 1 500 власників отримали 3,7 млн грн дотацій за тварин, котрих вирощують в особистих селянських господарствах», — сказав Юрій Юрченко.

Волинська фермерка Тетяна Новосад на сільськогосподарському підприємстві в селі Озерці Луцького району утримує 470 голів великої рогатої худоби, з них 110 корів дійного стада, 40 телят для відгодівлі, 40 тварин парувального віку, 15 — на отеленні, решта — це телички й бички.

За час повномасштабної війни в Україні поголів’я сільгосппідприємстві не зменшили. З її слів, рентабельність утримання ВРХ мають за рахунок власної кормової бази для корів.

«Збільшуємо ми поголів’я, тому що на цей час чекаємо цінову політику. Держава повернулась до нас обличчям, ми отримували дотацію на відтворення худоби. Ми отримали також на кожну корову дотацію — 5 300 гривень», — додала Тетяна Новосад.

5300 гривень на корову: як на Волині під час війни розвивається тваринництво

На господарстві є до сотні телят: 24 телята, котрим три-чотири тижні, та понад 50 телят, яким до пів року. Усі вони знаходяться в окремих блоках, говорить доглядачка великої рогатої худоби Лілія Зінчук. Свій робочий день жінка розпочинає вдосвіта.

«Теляток у нас багато, щодня вони збільшуються. Є маленькі, які тільки народилися, а є трішечки більші. Годуються вони осипкою, сіном і водичкою. Маленькі будуть перебувати до пів року, поки не наберуть ваги, а тоді вже підуть на догляд до телятниці», — додала працівниця.

5300 гривень на корову: як на Волині під час війни розвивається тваринництво

У господарстві в селі Озерці переважає українська чорно-ряба порода худоби, каже фермерка Тетяна Новосад. Користуються досвідом вигодовування худоби, який запозичили за кордоном.

Читайте також:

Можливо зацікавить

ухилення від мобілізації

Підробив довідку ВЛК: як покарали ухилянта на Волині

Вербна неділя поховання
відео

Скорботна Вербна неділя: на Волині попрощались з Героєм Романом Кондратюком

день народження Вербна неділя

Виховала 3 дітей, 5 онуків, 8 правнуків та вже тішиться 2 праправнуками: бабуся з Волині відзначила 91-річчя

рецепт
відео

Давня волинська страва: розповіли рецепт мандричків

Росія Україна
відео

«Я не вибирала, де мені народитися»: росіянка, яка 17 років живе на Волині, хоче отримати громадянство України

війна смерть

Дві трагічні звістки в громаді за два дні: обірвалось життя Героя з Волині Андрія Семенюка

Затори
відео

На трасі Луцьк-Ковель утворився довжелезний затор

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук. Оновлено

війна Волинь

Не встиг навіть відгуляти своє весілля: життя захисника з Волині передчасно обірвалось на Запоріжжі