Які підприємства на Волині можуть забронювати працівників від мобілізації

Які підприємства на Волині можуть забронювати працівників від мобілізації

Рішення щодо визначення підприємства як критично важливого для області ухвалює ОВА, але кінцеве рішення щодо визначення до 50 відсотків працівників цього підприємства для бронювання - Міністерство економіки України після узгодження Генеральним штабом ЗСУ.

 

Про це стало відомо під час брифінгу Волинської обласної військової адміністрації у четвер, 20 липня.

Волинські підприємці почали активно цікавитися процесом бронювання військовозобов’язаних та звертатися до ОВА за роз’ясненнями, як це відбувається на практиці. Заступник начальника управління економічного розвитку, інвестицій, туризму та курортів департаменту економічного розвитку, зовнішніх зносин та з питань туризму і курортів Волинської ОДА Андрій Ткачук розповів, яка робота ведеться з приводу визначення підприємств, установ та організацій як критично важливих для області.

«Створена робоча група, в яку ввійшли представники Волинської ОВА, представники бізнесу, державної податкової служби та громадських організацій. Вона має низку повноважень та з урахуванням визначених критеріїв здійснює бронювання до 50 відсотків працівників підприємств, які визнані критично важливими. На сьогодні провели 7 засідань групи, на яких визначили перелік підприємств, які підлягають критеріям критично важливих для області. До них увійшли комерційні, комунальні підприємства, підприємства критичної інфрасткуктури тощо», - повідомив він.

Для того, щоб підприємство отримало статус критично важливого для області, його представники мають звернутися самостійно (ні територіальна громада, ні селищна чи міська рада не уповноважені на такі звернення) і надати відповідний пакет документів.

Рішення щодо визначення підприємства як критично важливого для області ухвалює ОВА, але кінцеве рішення щодо визначення до 50 відсотків працівників цього підприємства для бронювання - Міністерство економіки України після узгодження Генеральним штабом ЗСУ.

Андрій Ткачук зауважив, що на Волині були визнані як критично важливі 70 підприємств. З них: 30 - комерційні, 4 - житлово-комунальні, 2 - соціального захисту, 29 - медичних установ, 38 - комунальних установ.

«Станом на сьогодні маємо на розгляді 17 заяв від підприємств, основна частина яких - аграрні. Зараз важливо зібрати врожай, забезпечити продовольчі запаси тощо, тому ми активно працюємо аби оперативно розглянути ці заяви», - пояснив він.

Відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних, затверджених Урядом, встановлено чотири групи суб’єктів, працівники яких можуть бути заброньовані. До них належать:

  • органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування в разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;
  • підприємства, установи й організації, яким встановлені мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • підприємства, установи й організації, які виробляють товари, виконують роботи та надають послуги, необхідні для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • підприємства, установи й організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Забронювати можна до 50% військовозобов’язаних працівників, проте у разі наявності обґрунтованої потреби, ця кількість може бути перевищена. Є підприємства, на які не діють обмеження щодо кількості військовозобов’язаних, що підлягають бронюванню, наприклад, підприємства паливно-енергетичного комплексу.

Строк відстрочки від мобілізації заброньованих працівників може бути різним. Для працівників органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування – на весь період проведення мобілізації.

Причин повернення на доопрацювання документів на бронювання військовозобов’язаних може бути декілька. Серед них:

  • внесення до списків громадян України, які не перебувають на військовому обліку військовозобов’язаних у відповідних територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП) (відсутня відмітка ТЦК та СП у військово-облікових документах військовозобов’язаного про взяття на військовий облік);
  • відсутність у списках інформації про військове звання та/або військовооблікову спеціальність військовозобов’язаного;необґрунтоване перевищення 50% співвідношення кількості заброньованих військовозобов’язаних і тих, які пропонують до бронювання, до кількості військовозобов’язаних;
  • подання на погодження до Генерального штабу Збройних Сил України списків підприємствами, установами, організаціями. Відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 № 76 (далі — Порядок № 76), списки до Генштабу ЗСУ на погодження подають органи державної влади, інші державні органи;
  • подання документів у довільній формі, яка не відповідає списку за формою згідно з додатком 1 та довідці про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2 до Порядку;
  • відсутність інформації про відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

Нагадаємо, у законі про мобілізаційну підготовку і мобілізацію перераховані всі підстави для отримання відстрочення під час загальної мобілізації. Якщо ці підстави зникають, обставини змінюються, відстрочка може бути анульованою.

Читайте також:

Можливо зацікавить

день народження

На двох - 188 років: довгожительки з Волині відсвяткували день народження

черешня
відео

Ціна «кусається»: яка вартість першої черешні та абрикосів на луцькому ринку

«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу
відео
фото

«Діти не обирають цей вид спорту, його обирають батьки»: у Луцьку проходить чемпіонат з тенісу

тролейбус

Дефіцит електроенергії: у Луцьку зменшать кількість тролейбусів на маршрутах

малина

Завжди велика та солодка малина: чим волинянам підживлювати ягоди в травні

війна нагорода

Загинув унаслідок штурму противника: матері Героя з Волині вручили посмертну нагороду

втрати

Загинув унаслідок вибухової травми: на Волині прощатимуться із бойовим медиком Артемом Рудим

втрати

Друга трагічна звістка в громаді за два дні: на Донеччині загинув молодий Герой з Волині Сергій Касьян

Їздив п’яним і порушував правила: у Луцьку зловили водія на «євробляхах»

Їздив п’яним і порушував правила: у Луцьку зловили водія на «євробляхах»