Чи відзначають 8 березня відомі волиняни

8 березня

Останнім часом відзначення свята 8 березня, з огляду на його політичне походження, засуджує громадськість. Активісти закликають урочисто відзначати День матері, а не День жінки, мовляв, 8 березня - радянське свято.

Напередодні цієї дати журналісти ВСН дізналися у відомих волинян, як вони ставляться до 8 березня і чи заведено у їхніх родинах вітати жінок у цей день

Свято 8 березня або ж Міжнародний жіночий день започатковане як пролетарське феміністське свято жінок-робітниць. Вперше відзначалося 1909 року у США з ініціативи Соціалістичної партії Америки. Протягом ХХ століття його святкували в СРСР та країнах соцтабору як державне дійство. 1977 року, за радянської ініціативи, цей день отримав статус Міжнародного дня за рішенням Організації Об'єднаних Націй. 

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад розповів, що 8 березня у їхній родині не святкують, до того ж, щоб привітати жінку ніякі приводи не потрібні.

«Ні, не святкуємо. Жінку можна привітати у будь-який день тижня, будь-який день року. Потрібно відходити від тих традицій, які нам були нав'язані Радянським Союзом.

Є День української жінки, який святкують 25 лютого. Я думаю, що у такий день, як День української жінки, день народження Лесі Українки - це більш доречний привід привітати. У нас є свої українські символи», - підкреслив Григорій Недопад.

Чи відзначають 8 березня відомі волиняни
Григорій Недопад

Народна депутатка України Ірина Констанкевич вважає, що свято 8 березня давно втратило своє первісне значення. 

«Наше суспільство ще достатньо патріархальне, але переосмислення ролі жінки це динамічний процес. Зміни потребують часу, ресурсів і бажання змінюватися. З того, що я бачу, молодь за 30 років нашої новітньої історії, державності росте у поглядах на життя. А війна це теж каталізатор світоглядного розвитку. Але не треба бути ідеалістами, що це можливо в короткому часі.  Головне формувати базові цінності. А все починається з поваги до людини.

8 березня як ідеологічне свято з канону радянських свят, як на мене, давно втратило своє первісне значення і зокрема, для багатьох українців і в нашій родині теж. А якщо говорити про свято , то ми, як жінки, маємо і 25 лютого День української жінки, і День матері. Та й зрештою кожна сімʼя формує свій канон свят. Наразі ми всі розуміємо, що  святкувати будемо після перемоги. Українські жінки демонструють високий  рівень в політиці, міжнародній  роботі, в армії, на високих державних посадах.

У нашій родині - це нагода приїхати до мами, якій 80 років, привітати зі святом Весни і подякувати, а можливо, бодай на трохи зігріти своїм теплом і любовʼю. Думаю, що для старшого покоління це важливо. А якщо говорити про свято, то ми як жінки маємо і 25 лютого День української жінки, і День матері. Та й зрештою кожна сімʼя формує свій канон свят», - зазначила Ірина Констанкевич.

Чи відзначають 8 березня відомі волиняни
Ірина Констанкевич

Представниця Інституту національної пам'яті на Волині Леся Бондарук каже, у їхній родині це свято не заведено відзначати.  

«Це для мене не свято. Я точно його не святкую. Я ставлюся до нього як до міжнародного свята, коли треба говорити про проблеми жінок, які є і в Україні, і в світі та про шляхи їх розв’язання, про підтримку жінок, які потребують цього. У жінок достатньо проблем в Україні і у світі», - відзначила Леся Бондарук.

Чи відзначають 8 березня відомі волиняни
Леся Бондарук

Колишній міський голова Луцька Богдан Шиба розповідає, що це свято у його родині не святкують вже давно.

«Не святкуємо 8 березня у родині 10 років точно. Жінок також не вітаю цього дня», - поділився Богдан Шиба.

Чи відзначають 8 березня відомі волиняни
Богдан Шиба

Головна санітарна лікарка Волинської області Наталія Янко розповіла, що це свято вона не святкує.

«Ні, не святкую», - констатувала Наталія Янко. 

Чи відзначають 8 березня відомі волиняни

Ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось переконаний, що кожен сам має вирішувати, чи святкувати 8 березня.

«Кожна людина хай робить свій вибір. Ніяких офіційних вітань ми не будемо робити. Це свято ми не будемо святкувати. Але якщо приватно хтось буде вітати жінок, то, звісно, це його рішення і він сам вирішує», - підсумував Анатолій Цьось.   

Чи відзначають 8 березня відомі волиняни

Читайте також: 

 

 

 

Можливо зацікавить

війна в Україні

Вивозив побратимів не на броні, а у цивільному джипі-пікапі: на війні загинув Герой з Луцька Юрій Сілюк

війна загибель
відео

Важке поранення стало смертельним: на Волині попрощались із Героєм Володимиром Ксенофонтовим

Вербна неділя

Вербна неділя 2024: що категорично заборонено робити

війна прощання

Вважали безвісти зниклим: на Волині прощатимуться із Героєм Романом Кондратюком

напад алкоголь

Каже, що все мов у тумані: лучанин після пиятики напав на компаньйона

Донеччина бої журналіст

«Попри кров та біль бачила навколо себе прекрасне»: спогади по молоду Героїню з Волині

війна загибель

Дві втрати в громаді на тиждень: на війні загинув Герой з Волині Михайло Мельницький

переселенці

Пережила смерть обох дітей, дві окупації і майже в 70 років стала єдиною опорою для 10-річного онука

доброволець війна

Міг не йти на війну: загинув доброволець з Луцька Влад Чайка