АМГ і методи допоміжної репродуктивної технології

АМГ і методи допоміжної репродуктивної технології

Антимюллерів гормон відповідає за формування статі у внутрішньоутробному періоді розвитку, причому у хлопчиків його набагато більше, ніж у дівчаток, адже він формує чоловічу статеву систему. У дівчаток АМГ у великій кількості починає вироблятися після статевого дозрівання. Його виробляють антральні фолікули, й він регулює їхнє подальше дозрівання. Якщо у жінки немає проблем із фертильністю, вона може ніколи й не почути про цей гормон. У разі безпліддя виникає потреба у дослідженні АМГ, оскільки він має прогностичну цінність.

Показник оваріального резерву

Усі фолікули у жінки утворюються ще під час внутрішньоутробного розвитку. Після народження їх дуже багато, до двох мільйонів. Після народження нові фолікули вже не формуються, а лише витрачаються — частина гине, частина бере участь у роботі репродуктивної системи, а кілька сотень дозрівають до стадії яйцеклітини. Запас фолікулів у яєчниках жінки називають оваріальним резервом. І хоча не існує прямого зв'язку між оваріальним резервом і фертильністю, все ж таки він відбиває стан жіночої репродуктивної системи. Річ у тім, що оваріальний резерв поступово виснажується. Спочатку це не має значення, оскільки після настання зрілості в яєчниках є сотні тисяч фолікулів. Однак на час завершення репродуктивної функції, тобто до менопаузи, оваріальний резерв перестає існувати. У разі передчасного завершення функції яєчників це може статися дуже рано, навіть у 30 років.

АМГ виробляють фолікули, тому що більше фолікулів, то вище АМГ. Нормальним показником для фертильного віку є 1,5–3 нг/мл. АМГ менше ніж 1 нг/мл у віці до 35 років є ознакою яєчникової недостатності, але після 40–45 є нормою. Водночас навіть дуже низький АМГ не виключає зачаття, адже для цього достатньо лише однієї яйцеклітини. Зазвичай для отримання точного уявлення про функцію яєчників виконують два дослідження: аналіз на АМГ та підрахунок антральних фолікулів на УЗД, зіставляючи ці дані.

Передбачення ефективності гормональної стимуляції яєчників

Головне, чому слугує аналіз на АМГ під час лікування безпліддя — це передбачення відповіді яєчників на гормональну стимуляцію, що дає можливість вибрати найвідповіднішу допоміжну репродуктивну технологію (ДРТ).

Гормональна стимуляція потрібна для підвищення ефективності штучного запліднення. Жінка отримує ін'єкції гормонів, які стимулюють дозрівання не одного, як у нормі, а одразу великої кількості фолікулів, 8–15. Однак гормональна стимуляція має свої недоліки: не всі жінки легко її переносять, а крім того, вона уповільнює дозрівання ендометрію, що може призвести до проблем з імплантацією ембріона. У жінок із дуже низьким оваріальним резервом гормональна стимуляція неефективна. Основну кількість АМГ виробляють антральні фолікули: якщо АМГ низький, значить їх мало, тож стимуляція марна. Вона не дасть більше фолікулів, ніж є, зате спровокує небажані наслідки.

Вибір оптимальної ДРТ на основі аналізу АМГ

Якщо АМГ досить високий для гормональної стимуляції, репродуктолог отримає потрібну кількість яйцеклітин для екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) або будь-якої іншої ДРТ, наприклад інтраплазматичної ін'єкції сперматозоїда (ІКСІ). Крім того, нормальний показник АМГ означає, що може бути успішною і спроба внутрішньоматкової інсемінації (ВМІ) — методу наближеного до природного зачаття.

У разі низького АМГ репродуктолог може рекомендувати ЕКЗ у природному циклі або мініЕКЗ (з мінімальною стимуляцією), залежно від рівня гормону. Дуже низький АМГ вказує на повне виснаження яєчників, тож зазвичай лікарі рекомендують ЕКЗ із донорською яйцеклітиною. 

Автор: Каверіна Вікторія Олексіївна — акушер-гінеколог, репродуктолог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83