Арестович заявив, що у багатоповерхівку в Дніпрі влучила збита ППО ракета

Арестович заявив, що у багатоповерхівку в Дніпрі влучила збита ППО ракета

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявив, що в Дніпрі у багатоповерхівку нібито влучила російська ракета, збита українськими силами ППО.

Про це він сказав під час ефіру із російським правозахисником Марком Фейгіним.

У Повітряних силах ЗСУ таку інформацію не підтвердили. Таким чином Арестович підіграв російській пропаганді, підтвердивши своїми словами вкид про те, що у загибелі українців нібито винна ППО, а не російська ракета, яка влучила в будинок.

РосЗМІ та пабліки масово поширювали його заяву як «зізнання» в тому, що Росія нібито ні в чому не винна.

Українців обурили слова радника голови ОП, про що вони писали у соцмережах.

«Він просто спрацював як спікер російського ІПСО...Якщо мене читають представники влади – зробіть щось з ним. Бо це внутрішній ворог», «Закрийте йому рота хто-небудь», «Він ворог», «Лопнула консерва», «У СБУ ще один клієнт з'явився», «Треба заборонить йому щось казать до офіційної інформації і спілкуватися с Фейгіним», – писали українці.

Натомість командування повітряних сил повідомило: це була ракета Х-22, у ЗСУ немає вогневих засобів збивати такий тип ракет. З лютого 2022 року по Україні випущено випущено 210 таких ракет і жодну з них не було збито.

Слова Арестовича також прокоментував мер Дніпра Борис Філатов. Він закликав СБУ та українську контррозвідку відреагувати на цей інцидент.

Журналіст LIGA.net Юрій Смірнов зазначив, що для західних ЗМІ Арестович – не просто позаштатний радник глави ОП Андрія Єрмака, а одне з головних джерел інформації, «видатний розвідник та помічник президента». У звʼязку з цим його слова мають велику вагу. Журналіст закликав владу розібратися зі статусом Арестовича та його доступом до важливої інформації.

«Сьогодні він підставив не Єрмака, не Зеленського, не Буданова. Він підставив Україну і підіграв російській пропаганді, яка цілий день намагається довести, що російський тероризм в Дніпрі – це провина української ППО», – написав він.

Офіцер ЗСУ Мирослав Гай зазначив, що кадри з місця прильоту в Дніпрі свідчать про те, що Арестович помиляється. «Ті фото, які я бачив з Дніпра – це не ППО», – написав він. 

Згодом сам Арестович відреагував на хейт у Facebook. Він не спростував свої слова щодо ППО і закликав українців «бути розумнішими», заявивши, що ніхто у світі не звинуватить у трагедії в Дніпрі Україну.

«Вина РФ однозначна і не може бути ні розмита, ні послаблена. Усі чудово розуміють – не було б російського удару, не було б трагедії – незалежно від конкретного механізму її наступу. Будинок у Дніпрі зруйнувала російська крилата ракета типу Х-22. Жодна ракета ППО і близько не могла б заподіяти і половини таких руйнувань», – написав Арестович.

Можливо зацікавить

війна в Україні

Вивозив побратимів не на броні, а у цивільному джипі-пікапі: на війні загинув Герой з Луцька Юрій Сілюк

війна загибель
відео

Важке поранення стало смертельним: на Волині попрощались із Героєм Володимиром Ксенофонтовим

війна прощання

Вважали безвісти зниклим: на Волині прощатимуться із Героєм Романом Кондратюком

Донеччина бої журналіст

«Попри кров та біль бачила навколо себе прекрасне»: спогади про молоду Героїню з Волині

мобілізація хвороба

Ожиріння, діабет та недостатня вага: з якими хворобами ендокринної системи не можуть мобілізувати

війна загибель

Дві втрати в громаді на тиждень: на війні загинув Герой з Волині Михайло Мельницький

переселенці

Пережила смерть обох дітей, дві окупації і майже в 70 років стала єдиною опорою для 10-річного онука

доброволець війна

Міг не йти на війну: загинув доброволець з Луцька Влад Чайка

Поховання військового
фото

Мужній воїн, турботливий син, люблячий чоловік та батько: на Волині попрощались із Героєм Денисом Скубієм