Покупалися на водоймах поблизу Луцька: в інфекційній лікарні побільшало пацієнтів з кишковими інфекціями
У Волинській обласній інфекційній лікарні побільшало пацієнтів, яких лікують від кишкових інфекцій.
Більшість пацієнтів — діти. Про це пише Суспільне.
Рівень захворюваності такий самий, як торік, розповіла медична директорка закладу Ірина Капустіна.
З якими кишковими інфекціями перебувають у медзакладі
Станом на 17 липня у стаціонарі перебувають троє дорослих з кишковими розладами, а в дитячому відділенні — 29 пацієнтів.
Зі слів лікарки, звертаються в стаціонар ті, у кого висока температура, часті та рясні випорожнення. Семеро пацієнтів розповіли, що в них з’явилися прояви кишкової інфекції після того, як вони покупалися на водоймах поблизу Луцька.
«Найбільше це є Еширихія колі, протей. В трьох дітей підтверджено саме протей мірабіліс. Серйозних інфекцій, сальмонела, дизентерія – на даний час такого немає», — каже лікарка.
Симптоми гострих кишкових інфекцій, за яких потрібно звертатися до лікарні
- сухість у роті та горлі;
- підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
- переймоподібні болі в животі;
- незначне сечовипускання або його відсутність.
Профілактика гострих кишкових інфекцій
- дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;
- не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
- мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
- не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.
Як уникнути кишкових інфекцій
- купуйте продукти в санкціонованих місцях продажу чи офіційних торгових мережах;
- мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
- мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
- зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
- використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
- не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості;
- в умовах тривалої відсутності електроенергії не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.
Читайте також:
- Жителька Луцького району і її новонароджена дитина захворіли на небезпечну недугу
- Виявили кишкову паличку: де на Волині небезпечно купатися