Бізнес з окупантом: Які волинські компанії належать росіянам і білорусам?

Бізнес з окупантом: Які волинські компанії належать росіянам і білорусам?

Російські бізнесмени в Україні

Загалом в Україні - 16 896 компаній, у яких серед засновників, власників чи кінцевих бенефіціарів - громадяни російської федерації і Республіки Білорусь.

Послугами та товарами деяких із них досить активно користувалися (а, можливо, і продовжують користуватися?) українці та в тому числі - волиняни. Ось декілька прикладів:

ТОВ “Вента ЛТД” - один із найкрупніших фармацевтичних дистриб'юторів України і, як самі зазначають в описі своєї компанії, ця компанія є невід'ємною частиною фармацевтичного ринку України.

Серед її засновників - Акціонерне товариство “Катрен”, зареєстроване в рф - м. Хімки Московської області (частка - 24%).

ТОВ “Брокард-Україна” - мережа магазинів парфумерії та косметики, бенефіціарним власником якої є громадянка рф, мешканка м. Москва Володіна Тетяна Володимирівна.

ТОВ “ТТВК” - це популярний туроператор TUI, офіси якого працювали в різних регіонах України, в тому числі - у Луцьку. Бенефіціарний власник фірми - громадянин рф Морозов Євген Миколайович.

ТОВ “Орімі Україна - виробник чаю та кави, зокрема, під брендами: Жокей, Jardin, Piazza del Caffe, Tess, Greenfield, Принцеса Нурі (Гіта, Ява, Канді). Засновник - кіпрська компанія РІМЕКСО ЛІМІТЕД (89%), власником якої є росіянин Дмітрій Клочков.

ТОВ “Житомирський м’ясокомбінат” - виготовляє продукцію під різними брендами, один із яких, “М’ясна гільдія”, можна було побачити на луцьких прилавках. Бенефіціарний власник - громадянин рф Мелікян Армен Карлосович.

І таких компаній, товари та послуги яких російські бізнесмени ще донедавна продавали українцям - тисячі.

Бізнес з окупантом: Які волинські компанії належать росіянам і білорусам?
Українські компанії із найбільшим рівнем доходів, що належать росіянам

 

Які фірми з рф/рб-власниками зареєстровані на Волині?

На Волині зареєстровано 114 фірм, засновники та власники яких - громадяни рф та Республіки Білорусь.

В Україні загалом - більше компаній, до яких причетні росіяни, аніж білоруси (13 635 і 3 261 відповідно), проте на Волині через географічне розташування - зворотна ситуація, більше білорусів-власників компаній.

До речі, у більшості таких випадків (89 компаній) - власники мають громадянство Республіки Білорусь, проте їхнє постійне місце проживання - Україна.

Таким чином, серед активних підприємств, які зареєстровані на Волині - 21 повністю або частково належить громадянам Республіки Білорусь та 4 - громадянам рф.

Бізнес з окупантом: Які волинські компанії належать росіянам і білорусам?

Бізнес з окупантом: Які волинські компанії належать росіянам і білорусам?

 

Інші кейси: страшно обурені волиняни

Серед небагатьох міжнародних компаній, які відмовились закривати бізнес в рф - швейцарська корпорація Nestle.Один із заводів цієї компанії розташований на Волині, в смт Торчин.

У коментарі ВСН керівник місцевої громади розповів, що питання стосовно якогось блокування роботи заводу, навіть не піднімають.

"Знаю багатьох керівників "Nestle" в Україні, то вони мають однозначно проукраїнську позицію, і засуджують дії росії. На мою думку, ніхто з високопосадовців "Nestle" в Україні не вирішує такі питання. Це не їхній рівень. Заводи, які працюють в Україні, а це і "Мівіна" в Харкові, і "Світоч" у Львові, і "Торчин", потужно допомагають усім можливим. Стосовно заводу, який діє на території Торчина, то як його керівник може вирішувати питання перебування виробництва у росії? У них загалом 500 заводів по світу", - каже Юрій Кревський.

Цікавий факт: у 2019 році під час візиту журналістів на завод у Торчині, в одному із цехів помітили упаковку, на якій були написи російською мовою. Представники заводу підтвердили, що саме у Торчині виготовлялися партії товару для рф.

Бізнес з окупантом: Які волинські компанії належать росіянам і білорусам?

* * *

Статтю підготовлено на основі інформації, наданої ВСН сервісом Опендатабот та даних, отриманих з Аналітичної системи YouControl

 

Можливо зацікавить

на щиті Волинь
відео

Назавжди молодий: на Волинь «на щиті» повернувся Герой Михайло Рудь

Поховання військового
фото

Поповнив лави Небесного Легіону: на Волині попрощалися з Героєм Леонідом Залевським

втрати війна

Навіки молодий: на Волині прощатимуться із Героєм Іваном Мельником

ухилянт покарання

Зловживає спритним та перебуває під наглядом лікаря-нарколога: волинянина засудили за ухилення від призову

поховання військового
фото

Зупинилося серце: на Волині прощались із Героєм Ігорем Стецюком

втрати

Друга втрата в громаді за тиждень: на Донеччині загинув Герой з Волині Руслан Сулім

На війні загинув Герой з Волині Олександр Муковський

На війні загинув Герой з Волині Олександр Муковський

поховання військового
фото

Тяжка хвороба обірвала життя: на Волині попрощались з Героєм Василем Майструком

війна на щиті

Життя обірвалося внаслідок поранення: на Волинь востаннє повернеться молодий Герой Михайло Рудь