Була заміжня за чоловіком з Волині та пішла до Романа Гринкевича: як Соні Морозюк вдалося сховати від арешту своє майно

Була заміжня за чоловіком з Волині та пішла до Романа Гринкевича: як Соні Морозюк вдалося сховати від арешту своє майно

Художниця Соня Морозюк, яка була в шлюбі з волинянином Романом Заліпою та пішла від нього до підозрюваного у розкраданні грошей Міністерства оборони України Романа Гринкевича, передала під заставу за угодами позики дві квартири та галерею у Києві.

Про це йдеться у розслідуванні hromadske.

15 січня Соня Морозюк позичила 6 мільйонів 700 тисяч гривень у своєї мами Ліліани Семенюти. Семенюта — звичайний ФОП, надає різні послуги — від дизайну до прибирання будинків. Також на неї записана ГО «Вік Можливостей», про інший бізнес жінки невідомо.

Одна з квартир художниці розташована в ЖК «Альтер Его» на Новопечерських липках. Ціна таких апартаментів стартує від 6 мільйонів гривень. Приблизно стільки ж коштує друга квартира Морозюк, яка розташовується у ЖК «Пори року». Через позику від мами Морозюк у нотаріуса наклала обтяження на всі три об'єкти нерухомості. У реєстрі нині це значиться як договір іпотеки.

Для чого все це зробили, пояснив юрист Ярослав Бутирін: «Є Закон України про іпотеку, й там вказано, що іпотекотримач є пріоритетним стягувачем. Тобто майно, забезпечене іпотекою, не можуть забрати».

Це означає, що, поки Соня Морозюк не поверне борг своїй мамі, її майно недоступне для арештів і конфіскацій. 

11 січня про арешт цих об'єктів повідомляли у ДБР. У переліку майна, яке для Бюро знайшло Агентство з розшуку та менеджменту активів, прямо згадувалися квартири та галерея Морозюк.

Утім, розслідування виявило, що жоден з трьох об'єктів нерухомості Соні Морозюк станом на 31 січня 2024 року не арештували. читайте також

Про справу Гринкевичів

Бізнесмена Ігоря Гринкевича затримали 29 грудня 2023 року під час спроби дати 500 тисяч доларів США хабаря одному з керівників Головного слідчого управління ДБР. Ці гроші він пропонував за сприяння в поверненні майна, вилученого в підконтрольних йому компаній у ході розслідування. Нині він перебуває під вартою.

У межах цієї справи слідчі встановили, що компанії Гринкевича виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 мільярда гривень. Але низку контрактів не виконали, деякі реалізували частково, із затримками, а замовлення виконували підприємства без належних потужностей. ДБР встановило, що за цими договорами компанії Гринкевича постачали низькоякісні товари, що завдало державі шкоди на понад 934 мільйони гривень.

Групі з п'яти людей на чолі з Гринкевичем оголосили підозри за ч. 5 ст. 190, ч. 1, 2 ст. 255 Кримінального кодексу України.

Міністерство оборони на тлі скандалу розірвало всі контракти з компаніями Гринкевича — останньою стала «Трейд лайнс рітейл». А дружина Гринкевича, професорка Світлана Гринкевич, звільнилася з Львівської політехніки. Студенти вимагали відсторонити жінку від навчального процесу на період досудового розслідування справи щодо її чоловіка.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Володимир Зеленський призначив на Волинь чотирьох нових суддів

Володимир Зеленський призначив на Волинь чотирьох нових суддів

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл

9 травня: хто з волинян святкує День народження

Буча втрати

За тиждень до загибелі відсвяткував 39-річчя: захисник з Волині отримав смертельні поранення під Бучею

поховання військового
фото

З перших днів вторгнення став на захист України: на Волині прощались із Героєм Дмитром Громовим

війна багатодітний батько

Три дні не дожив до свого 43-річчя: батько п'ятьох дітей з Волині загинув унаслідок обстрілу з російського танка

збір ЗСУ

Воюють на одному з найважчих напрямків фронту: оголосили про збір коштів для волинської бригади

втрати

Не встиг відзначити 40-річний ювілей: внаслідок поранення обірвалось життя Героя з Волині Олександра Гурича

зниклий безвісти загибель

Надію обірвав тест ДНК: підтвердили загибель Героя з Волині Вадима Ковальчука

Віктор Давидюк

8 травня: хто з волинян святкує День народження