Був комісований: у Луцьку чоловіка позбавили волі на три роки за ухилення від мобілізації

Був комісований: у Луцьку чоловіка позбавили волі на три роки за ухилення від мобілізації

У Луцьку судили ухилянта, який отримав повістку, але не з'явився на збірний пункт. Чоловіку призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки.

Про це йдеться у вироку від 22 серпня, пише Волиньпост

Обвинувачений - громадянин України, одружений, раніше не судимий.

За даними слідства, чоловік був визнаний придатним до військової служби та у лютому цього року особисто отримав повістку про призов. Проте наступного дня він не з'явився на збірний пункт для подальшого проходження військової служби.

Свою вину підсудний не визнав та не розкаявся у скоєному, пояснивши, що:

«В 2024 році йому вручили повістку з викликом до ТЦК, де його направили для проходження військово-лікарської комісії. Під час проходження ВЛК лікарі написали «здоровий» (довідку з ВЛК на руки не видавали, дозволили її сфотографувати на телефон. Згодом сказали написати заяву про бажання йти на військову службу добровольцем. Вказану заяву він не підписав, хоча його «заставляли», після чого він поїхав до адвоката, оскільки хотів, щоб усе було по закону. Після цього йому вручили «бойову повістку», хоч військового квитка він не мав, так як у 2007-2011 він був комісований. Оскільки йому не мали права без військового квитка вручати бойову повістку, 14 лютого на збірний пункт він не з`явився. Так, військового квитка йому не видавали, ніколи його не мав, військову службу до 2022 року не проходив, даних щодо перебування його на обліку у Ківерцівському ТЦК не було, комісія ВЛК проведена з порушеннями, як і саме вручення бойової повістки».

Відтак, обвинувачений просив постановити виправдувальний вирок щодо нього. Але суд вирішив, що чоловік вчинив злочин свідомо та без поважних причин, що підтверджується зібраними під час досудового розслідування та розгляду справи у суді доказами.

Чоловіка визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. ст. 336 (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період) ККУ. Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки.

Рішення набуде законної сили, якщо впродовж 30 днів після оголошення вироку не буде подано апеляційну скаргу.

Читайте також: 

Можливо зацікавить