Чи дотримуються ТЦК прав мобілізованих: омбудсмен озвучив результати перевірки

Чи дотримуються ТЦК прав мобілізованих: омбудсмен озвучив результати перевірки

У діях ТЦК в Україні щодо мобілізованих у більшості випадків поки не знайшли порушень прав людини.

Про це розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

З тієї кількості звернень, які я отримую щодня, у більшості було встановлено, що в діях представників ТЦК та СП не було знайдено порушення прав громадян України. Суспільству треба показувати, що є не тільки права, а й обов’язки. Щодо випадків порушення прав ТЦК та СП, є відповідні механізми, як ми реагуємо. Коли ми встановлюємо, що в їх діях немає порушення прав громадян України, ми роз’яснюємо громадянам, що там не було порушень.

Він додав, що у більшості випадків звертаються у напрямку Національної поліції. Тоді омбудсмен відкриває провадження, надсилає звернення, отримує відповіді та вирішує, чи права порушили.

Якщо права були порушені, я вимагаю відновити порушені права, провести превентивну роботу, щоб на майбутнє не було подібних випадків. Якщо ми встановили, що порушень прав немає, то особисто роз’яснюємо заявнику, що держава діяла виключно в законний спосіб і ваші права не були порушені.

Раніше повідомляли, що Волинський ТЦК та СП звинуватили у тому, що він нібито заводить людей без черги у той час, як інші люди мають чекати по кілька годин. У ТЦК відреагували на ситуацію. Там розповіли, що скарги щодо “привілеїв для своїх” у роботі ТЦК є викривленням ситуації. Адже насправді люди отримують послуги там по черзі.

Варто зазначити, що згідно з новим законом про мобілізацію, який набрав чинності 18 травня 2024 року, усі військовозобов’язані громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його на вимогу уповноваженого представника ТЦК та СП, поліціянта чи прикордонника.

Читайте також:

Можливо зацікавить