Чи звільнять військового зі служби, коли дружина вагітна третьою дитиною: пояснення Волинського ТЦК

Чи звільнять військового зі служби, коли дружина вагітна третьою дитиною: пояснення Волинського ТЦК

Незалежно від терміну вагітність дружини не прирівнюється до наявності третьої дитини і не є підставою для звільнення з військової служби. Чоловіки, у яких на утриманні троє неповнолітніх дітей і більше, мають право на відстрочку від мобілізації.

У коментарі журналістам ВСН пресофіцерка Волинського ОТЦК та СП Уляна Кравчук повідомила, що згідно з чинним законодавством України відповідно до статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», військовослужбовці, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, мають право на звільнення зі служби. 

«Це правило поширюється на чоловіків та жінок, які є багатодітними батьками. Проте важливо підкреслити, що право на звільнення виникає лише після народження третьої дитини та наявності трьох свідоцтв про народження дітей. Тобто до моменту, коли дружина народить третю дитину і будуть оформлені всі необхідні документи, військовослужбовець не може скористатися правом на звільнення», – наголосила Уляна Кравчук.

Лише після того, як дружина народить третю дитину, на основі свідоцтво про народження малечі із зазначенням батьківства, військовий подає рапорт на звільнення за сімейними обставинами, зокрема у зв'язку з тим, що став багатодітним батьком.

«Рапорт розглядає командування відповідної військової частини і приймає рішення щодо звільнення військовослужбовця зі служби», – підсумувала пресофіцерка Волинського ОТЦК та СП.

Читайте також:

Можливо зацікавить