Чоловік - у ЗСУ: волинянка вирощує понад 70 сортів картоплі

Чоловік - у ЗСУ: волинянка вирощує понад 70 сортів картоплі

На складах фермерки з Волині Наталії Шегедин понад 70 сортів  картоплі. Цьогоріч вона випробовуватиме ще 11 нових сортів.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Валентини Доброти.

У цьому господарстві роблять ставку на якісний посадковий матеріал. Тож і урожаї гарні при відносно не великих площах.

Навесні планують засадити картоплею як завжди - 5 гектарів, каже Наталія Шегедин. Хоча її чоловік в ЗСУ і поратися з оцим всім жінці доводиться самотужки.  

Ціна на наступний  урожай вже залежатиме від  того, як вродить влітку. А цієї весни картопля може здорожчати ще гривень на 10. Нині ж кілограм картоплі коштує  від 25 гривень. Основна причина здорожчання - зміна співвідношення  попиту та пропозиції. Утім, своєї бульби до нового урожаю має вистачити, кажуть експерти. Розраховувати на імпорт - не варто. В Європі картопля теж дуже дорога, то ж завезена буде тут ще дорожча.

До слова, Україна - четвертий виробник  картоплі у світі. Але 95 відсотків продукції -  це домогосподарства та дрібні фермери.

Минулого літа залишки урожаю 2022 року продати за 4 гривні кіло оптом було за щастя. Все це через вдалий урожай, проте згодом почалась війна і попит зник. Картоплю навіть викидали.

Урожай 2023 року теж був нівроку. Але на півночі та заході через дощі частина урожаю згнила. У центрі через посуху -  картопля вся побита, не товарного виду. Але основна проблема, каже очільник Асоціації виробників картоплі Ярослав Андрєєв - нестача складів з вентиляцією. Ті, хто їх має, завжди виграє. 

«Вони не продають в період, коли ціна найнижча, це, власне, в сезон, і вони зберігають її десь до грудня, до лютого, до січня, до березня, коли попит залишається стабільний, а пропозиція картоплі вже трохи вичерпалася, і тому вони мають змогу таким чином продавати нормальну якості картоплю, але вже за більш вигідною ціною», - наголошує Ярослав Андрєєв. 

В середньому за  рік один українець з'їдає центнер картоплі. Людей у країні зменшилося, але і площі під картоплею також. Наступного року великі господарства, каже Ярослав  Андрєєв, планують засадити бульбою відсотків на 10 більше, аніж торік. Їхня картопля головно йде на переробку.  А от дрібні господарі можуть вийти з ринку взагалі: вони або не можуть працювати, або мобілізовані.  

Читайте також: 

Можливо зацікавить