Чому у Луцьку не можуть знайти альтернативу проблемній котельні

Чому у Луцьку не можуть знайти альтернативу проблемній котельні

На сьогодні Луцьк не має альтернативи, аби не продовжувати терміни оренди найбільшої котельні місті, що на Карбишева, яка знаходиться у приватній властості. Вона обслуговує велику кількість споживачів із Завокзального мікрорайону – до 45% усіх споживачів у місті.

Про це сказав директор державного комунального підприємства «Луцьктепло» Іван Скорупський в інтерв'ю виданню Волинські новини

«На жаль, ця котельня – не у власності міста чи підприємства. У 2016 році «Луцьктепло» за погодженням міської ради уклало договір оренди. Інших шляхів, аби забезпечити цей мікрорайон послугою, нині немає», - пояснив очільник піприємства.

Однак, з його слів, місто і підприємство вживають кроки, аби в перспективі зменшити цю залежність.

Відтак, підприємство встановило на всі житлові будинки, під’єднані до цієї котельні, індивідуальні теплові пункти, щоб зменшити використання теплової енергії. Попереднього опалювального сезону експлуатували котельню, забезпечуючи послугою всі будинки з ІТП. Враховуючи реальне споживання будинків із ІТП, підприємство бачить, яку потужність необхідно мати в перспективі. Адже рано чи пізно таке питання постане. Це перший крок.

Другий – заміна тепломереж.

«Поступово ми оптимізовуємо мережі, щоб зменшити втрати теплової енергії. Зараз, протягом останніх п’яти років, втрати на мережах шалені – близько 20%. У тих містах, які провели заміну тепломереж, рівень втрат – 4-6%», - пояснив Скорупський.

Третій крок – частину коштів, отриманих у рамах кредиту від Євробанку, плануємо спрямувати на будівництво твердопаливної котельні. Це також дозволить зменшити залежність від котельні на Карбишева.

«Крім того, маємо законсервовану котельню на Конякіна. Вона в разі необхідності може працювати й виробляти теплову енергію для частини споживачів. Але і новозбудована твердопаливна котельня, і котельня на Конякіна разом зможуть забезпечувати потребу тільки 15-20% споживачів. Саме тому ми поки що не експлуатуємо котельню на Конякіна. Немає сенсу наймати персонал, виплачувати заробітну плату, якщо теплова енергія покривається з одного джерела.

Наголошу: щоб побудувати нову котельню необхідної потужності, яка зможе забезпечити потреби всіх споживачів Завокзального району, потрібно близько 30-40 мільйонів євро (залежно від типу обладнання). Зрозуміло, таких коштів у підприємства немає. І такого кредиту нам ніхто не надасть», - підсумував директор «Луцьктепла».

Читайте також: 

Можливо зацікавить