Домашній «Сметанник» — ніжний пиріг із кремовою начинкою, що тане в роті

Домашній «Сметанник» — ніжний пиріг із кремовою начинкою, що тане в роті

«Сметанник» — популярний домашній пиріг: розсипчасте пісочне тісто та ніжна кремова начинка з легкими цитрусовими нотками роблять його справжнім смаком затишку.

Рецепт опублікували на сайті Смачненьке.

Інгредієнти:

Тісто:

  • Борошно – 230 г
  • Сіль – дрібка
  • Вершкове масло – 90 г
  • Яйце – 1 шт. (велике) або 2 шт. С1
  • Цукор – 50 г
  • Розпушувач – 1 ч.л.

Начинка:

  • Сметана 20% – 500 г
  • Яйця – 3 шт.
  • Цукор – 120 г
  • Ванільний цукор – 10 г
  • Кукурудзяний крохмаль – 30 г
  • Цедра лимона – ½ ч.л. (за бажанням)

Приготування:

Змішайте сухі інгредієнти для тіста – борошно, сіль, цукор і розпушувач. Додайте холодне вершкове масло і перетріть суміш у крихту. Потім додайте збите яйце і швидко замісіть тісто, зібравши його в однорідну кулю. Охолодіть 15–20 хвилин.

Розкатайте тісто, викладіть у форму (22–24 см), зробіть бортики і проколіть дно виделкою. Поставте форму в холодильник, поки готуєте начинку.

Для начинки змішайте сметану з цукром, ванільним цукром, крохмалем, яйцями і цедрою лимона (за бажанням). Перелийте суміш на основу з тіста.

Випікайте у розігрітій до 170°C духовці 40–45 хвилин. Остудіть пиріг до теплого стану, потім дістаньте з форми і поставте в холодильник на 1,5–2 години для стабілізації.

Пиріг виходить ніжним, кремовим і ароматним, а пісочне тісто – розсипчастим. «Сметанник» ідеально підходить до чаю або кави, а при бажанні можна прикрасити фруктами або цукровою пудрою.

Читайте також:

Можливо зацікавить