День рідної мови: цікаві факти про «солов'їну українську»

День рідної мови: цікаві факти про «солов'їну українську»

Щороку 21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Щоправда, свято, на жаль, має трагічний початок.

Ініціатива появи Міжнародного дня рідної мови належить Бангладешу і для цього у цієї країни були вагомі підстави. З історії відомо, що у 1952 році влада Пакистану проголосила єдиною державною мовою - урду, при цьому рідною вона була лише для 3% населення. Люди вороже прийняли це рішення, особливо на сході країни, де майже все населення говорило бенгальською мовою. Мовна проблема відразу почала «наривати», а 21 лютого 1952 року в місті Дакка пройшла демонстрації протесту – люди протестували проти такого ставлення до їхньої рідної мови.

Кількох студентів-демонстрантів у сутичках з поліцією та військовими було вбито. Після проголошення 1971 року незалежності Східного Пакистану (Бангладеш), цей день відзначають у країні як День мучеників. Бенгальська з цього часу була визнана державною мовою. Саме так боротьба бенгальців за право говорити мовою предків переросла у святкування Дня рідної мови у всьому світі.

Українська мова у світовій історії має свій складний шлях. Тішить лише одне: пройшовши через тисячі перепон, солов'їна сьогодні набирає обертів. Все більше і більше українців хочуть розмовляти рідною мовою.

  • За даними Національної академії наук України, сучасна українська мова налічує 256 тисяч слів.
  • У «Короткому словнику синонімів української мови», де зібрано 4279 синонімічних рядів, найбільше варіантів має слово «бити», їх там аж 45.
  • Серед слів найчастіше використовують іменник «рука», прикметник «великий», дієслово «бути», займенник «він».
  • Лексика всього спадку Тараса Шевченка налічує понад 20 тисяч слів.

«Ну що б, здавалося, слова…

Слова та голос – більше нічого.

А серце б'ється – ожива,

Як їх почує!».

  • Усі дитинчата тварин українською мовою мають середній рід: «кошеня», «ягня», «щеня», «порося» тощо.
  • Найуживанішою літерою в українському алфавіті вважається літера «П», саме з неї починається більшість слів. Найменше слів починається з літери «Ї». Хоча враховуючи, що літера «І» тепер теж може стояти на початку слова, можна сказати, що найменше слів починається з неї.
  • У 1933 році з правопису була прибрана буква «ґ», а в 1991 її повернули назад.
  • В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один із яких – кличний відмінок. Приклад: Оксана – Оксану, бабуся – бабусю, душа – душе.
  • Українська мова багата на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово «вороги» - «вороженьки».
  • У 1918 – 1920 роках українська мова була офіційною мовою Кубанської народної республіки.

Читайте також:

• «Бо говорили українською»: у Польщі на трьох підлітків з Волині «напала» транссексуалка з собакою

• «Ми в Україні, тому богослужіння мають бути українською. Крапка»: настоятель унікальної церкви на Волині. Відео

На Волині дружина священника МП заявила, що українська мова «некрасіва»

Можливо зацікавить