День вишиванки 2024: коли святкують, цікаві факти про український етнічний одяг

День вишиванки 2024: коли святкують, цікаві факти про український етнічний одяг

Кожен третій четвер травня Україна святкує День вишиванки. Приєднатись до святкування дуже просто: достатньо одягнути у цей день традиційну вишиту сорочку. Свято не є офіційним чи релігійним, проте воно об’єднує усю країну та українців за кордоном, що справді робить його світлим та прекрасним.

Про це пише сайт Сьогодні свято.

Коли святкують День вишиванки 2024

Дата Дня вишиванки не є сталою: він відзначається у третій четвер травня. У 2024 році цей день припадає на 16 травня.

Це свято не є вихідним, проте ви можете відзначити його, одягнувши вишиванку на роботу чи навчання. Ще краще буде поділитися фото у соцмережах, і закликати інших підтримати такий флешмоб.

Історія появи Дня вишиванки

Свято вишиванки насправді не таке старе, яким може здатися. 15 років тому студентка історичного факультету з Чернівців Леся Воронюк запропонувала акцію про Всесвітній день вишиванки. Надихнув її на таку ідею інший студент, який часто носив на заняття сорочку. Ідея Лесі полягала в тому, щоб у певний день прийти у вишиванках усією групою. Вже за декілька років флешмоб перейшов спочатку на увесь університет, а пізніше на усе місто та країну.

Ви також можете підтримати цю акцію, одягнувши вишиванку 16 травня. Проте за роки існування свята кількість тематичних заходів зросла, тож сьогодні часто проводяться творчі конкурси серед дітей та дорослих, виставки тощо.

Цікаві факти про українську вишиванку

Національний одяг України насправді може бути також дуже цікавим! Ось деякі факти про вишиванку, яких ви могли не знати:

  1. Вишиванка є набагато старшою, аніж може здатися. Найдавніші знайдені сорочки з вишивкою було датовано 6 століттям нашої ери.
  2. Раніше чорні сорочки могли носити лише чоловіки. Сьогодні ж найпопулярнішими є білі варіанти, проте кольорові вишиванки полюбилися багатьом модникам країни.
  3. Вишиванка спочатку не була повсякденним одягом. У давні часи вишитий орнамент захищав від злих духів та мав символічне значення. першим, хто зробив носіння такої сорочки звичайним, був Іван Франко.
  4. У більшості випадків вишивання сорочки займає декілька тижнів чи місяців. Проте деякі вишиванки можуть виготовлятися протягом трьох чи більше років!
  5. Про те, що по всій країні візерунки відрізняються, відомо багатьом. Та чи знали ви, що їх видів насправді більше сотні?

Читайте також:

Можливо зацікавить