У Луцьку - скандал через перейменування вулиці Конякіна

У Луцьку - скандал через перейменування вулиці Конякіна

У Луцьку пропонують перейменувати вулицю Конякіна на Героїв Маріуполя. таку пропозицію міській раді подала комісія з впорядкування назв вулиць. Така ідея викликала багато суперечок у соціальних мережах. Є чимало тих, зокрема, її жителів, що обурються відсутність громадських обговорень і не підтримують таку зміну назви. Голова комісії каже, що якщо мешканці проти такого рішення, то вони можуть написати звернення, що не погоджуються з цим.

Нагадаємо, у четвер, 20 квітня, члени комісії з впорядкування назв вулиць Луцької міської територіальної громади ухвалили рішення щодо перейменування трьох вулиць у місті. Одна з них - вулиця Конякіна, яку пропонують перейменувати на вулицю Героїв Маріуполя.

Як розповіла виданню ВСН голова ОСББ «Конякіна, 33» Віра Максимюк, жителі будинку збентежені тим, що їхньої думки ніхто не спитав і категорично проти такої зміни назви.

«По-перше, у нас є своїх героїв (місцевих, - ред.) багато. По-друге, якась назва така: де ми, а де Маріуполь. Звісно, ми за них стоїмо, співчуваємо, хочемо, щоб це місце якнайшвидше звільнили з-під окупації, але в нас у місті героїв не менше. Чи не у кожному будинку зараз будуть меморіальні дошки… Можна іншу назва зробити. Тим більше, Конякін - українець, він уроженець Черкащини, який визволяв Луцьк від німецько-фашистських загарбників. Так, тоді був Радянський Союз, але що тепер з цим зробиш?» - міркує вона.

Жінка каже, що можна або зовсім не переназивати вулицю, або все ж змінити її назву на ту, яка стосуватиметься Луцька.

Зауважує, що такі дії зараз не на часі: «Одна справа якби це був Чехов чи Толстой, але це не стосується Росії». Крім цього,  будуть питання щодо приведення до ладу документів, на що необхідно буде витратити кошти. 

Голова комісії з впорядкування назв вулиць Луцької міської територіальної громади Михайло Щур у коментарі виданню ВСН пояснив, що відсутність громадських обговорень пов'язана з тим, що назва змінюється на неіменну. 

Каже, що у свій час пропонував змінити назву вилиці Конякіна на Симона Петлюри. Тобто якби такий варіант пройшов, то мали б відбуватися громадські обговорення, проте коли назва стає неіменною - без них.

«Скажу, що особисто я не в захваті, хоча з одного боку рухатися потрібно, адже у нас велика кількість назв вулиць пов‘язаних з минулим, але іншого процес йде не дуже, як я бачу. Я все-таки прибічник у такий спосіб шанувати історичні події і осіб, які доклали зусиль до будівництва незалежної держави, а з іншого - підтримую відновлення історичних назв вулиць. Такі загальні, як-от Бурштинова, найменше підтримую. Героїв Маріуполя - це назва, що пов'язана із героїкою українського народу. Для мене, можливо, не в першу, але точно не в останню така назва мала б бути», - зауважує Михайло Щур.

Він радить: якщо ж у люди невдоволені, то до офіційного голосування депутатами за нього у сесійній залі, необхідно писати звернення про наявність іншого бачення цього чи подавати свої пропозиції. 

«У нас вже є прецеденти: вчора розглядали рішення, коли після проведення громадських обговорень і голосування, люди писали, що не згідні. Рішення ухвалене в законний стосіб, його скасовувати проблемно, навіть якби всі депутати погодили це, то має бути законна підстава.

Особисто я закликав би мешканців не бути байдужими, якщо їх не влаштовує», - зауважує Щур.

Каже, що у цьому питанні потрібно буде шукати порозуміння, а вони готові розглянути всі пропозиції мешканців: «Не скажу, що пристанемо хоча б до однієї, але розглянемо всі. Чим більше пропозицій, тим більше шансів вибрати. Я не скажу, що він оптимальний, але щоб задовільняв більшу кількість людей».

Жвав дискусія розгорілась і в соцмережах.

Одні з коментаторів пишуть про те, що немає потреби змінювати назву Конякіна, оскільки те, що «люди воювали у складі радянської армії, не відміняє їхні подвиги». Інше - про те, що пеназвати вулицю можна на честь захисника Маріуполя Андрія Ніколайчука, який жив саме на цій вулиці. Хтось пише, що причина небажання змінювати назву у паперовій тяганині, яка настане після перейменування. Водночас є і ті, хто всіма руками за відмову від всього радянського.

«Герої Маріуполя - це не про тих, хто живе або жив у Маріуполі. Це про тих, хто захищав Маріуполь. Чи ви вважаєте, що захисників з Волині там не було? Або вони не заслуговують, щоб на їхню честь називали вулиці? Чи вас бентежить, що у наві звучить саме слово «Маріуполь»?» - пише один з коментарів.

Натомість лучанка Тетяна Сомова опублікувала допис у фейсбуці зі скріншотом листування когось із міським головою Ігорем Поліщуком зі словами: «Мер Луцька відписує мешканцям ОСББ, що він проти декомунізації. Виважено, каже, треба. У когось є ще питання? Перейменувати вулицю на «Героїв Маріуполя» — вигідне підґрунтя».

А історикиня Леся Бондарук відповідає: «Я вважаю, що вулиця Героїв Маріуполя в Луцьку має бути. Йдеться не про регіональний аспект, а про загальноукраїнський, про вшанування героїв, які боронять Україну сьогодні. Бо серед Героїв Маріуполя багато волинян, тернополян та інших. І це треба розуміти».

Урешті, резюмує Віра Максимюк, мешканці вулиці, які не згідні з рішенням про таке перейменування, планують готувати звернення до міської ради з проханням врахувати їхню думку.

Читайте також:

Головне фото - ІА Волинські новини

Можливо зацікавить