До бронювання від мобілізації додали нову категорію: деталі

До бронювання від мобілізації додали нову категорію: деталі

Кабінет Міністрів своєю постановою № 723 розширив перелік підприємств, які підпадають під механізм бронювання військовозобов'язаних. 

Зміни були оформлені у постанові від 18 червня 2024 року, - про це детальніше пише «Еспресо.Захід».

Постанова №723 вносить корективи у порядок бронювання, зокрема збільшує максимальний строк бронювання з 6 до 12 місяців для людей, які працюють на підприємствах, визначених як критично важливі для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності. Це зміни, які мають на меті забезпечити стабільність у ключових секторах економіки, навіть у часи воєнного стану.

Раніше бронювання стосувалося тих, хто працює:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних сил, інших військових формувань в особливий період;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Що ще нового запровадив Кабмін

Документом механізм бронювання розширено на військовозобов’язаних, які працюють:

  • на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, які є операторами протимінної діяльності та проводять розмінування (гуманітарне розмінування) відповідно до законодавства.

Цей пункт поширюється на державні органи й місцеве самоврядування, критично важливі підприємства для Сил оборони та функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Також до списку входять спеціалізовані установи ООН, міжнародні судові органи та міжнародні й неурядові організації й установи, учасником або спостерігачем у котрих є Україна.

Причини анулювання бронювання

  • закінчення терміну
  • завершення підприємством виробництва товарів, виконання робіт і послуг для ЗСУ та військових формуваньпозбавлення підприємства статусу критично важливого
  • ліквідація державного органу чи підприємства, де працює військовозобов'язаний
  • звільнення військовозобов'язаного або тимчасове припинення трудового договору
  • надання відстрочки з інших причин

припинення договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ.

Читайте також: 

Можливо зацікавить