Моляться і вдень, і вночі: у селі під Луцьком відродили древню християнську традицію

Великий піст молитва

У Романові Луцького району парафіяни місцевого храму безперервно читають Невсипущий Псалтир в час Великого посту. Щодня і щоночі люди по черзі приходять до церкви, щоб долучитися до особливої молитви. Хтось читає по годині, а хтось - по шість.

Як сільська парафія змогла наважитись на цей крок і організувати ціле село, – йдеться в сюжеті 12 каналу.

«Молимося за наших воїнів, волонтерів, лікарів, капеланів, мирних жителів, людей, що перебувають в окупації, воїнів, які потрапили до полону. Впевнений, що Господь чує нас», - каже настоятель парафії князів-страстотерпців Бориса і Гліба у с. Романів.

Священник Денис Клюковський прийшов на цю парафію за рік до початку повномасштабного вторгнення. Коли Росія розпочала велику війну, щоби згуртувати людей, запропонував безперервно читати Псалтир, як це прийнято в монастирях.

«Люди вирішили звернутися до Бога. У перший рік читання Псалтиря наша молитва проходила у храмі цілодобово протягом 64 днів», - говорить настоятель парафії.

Священник розповідає, що досвід читання Невсипущого Псалтиря взяв із Волинської православної богословської академії, де навчався. Там це роблять з 2012 року. А бере початок ця особлива молитва з IV століття. З ініціативи Святого Олександра Константинопольського його почали читати в обителі «Невсипущих» на території Малої Азії поблизу річки Євфрат.

Олександр Константинопольсьий задля безперервного читання псалтиря усіх ченців розділив на 24 варти, як зразок цей досвід донині несуть монастирі та навіть звичані сільські парафії.

Романівці читають Псалтир у храмі в будь-яку пору доби. 

«Це піднесення, духовне збагачення, наповнення», - ділиться парафіянка Ірина.

Віряни пригадують, що три року тому не всі знали про існування такої молитви. Але зараз втішені тим, що тоді наважилися на спільний для церковної громади подвиг.

«Спочатку було страшно. Коли читаєш, забуваєш про все», - говорить парафіянка Юлія.

Коли Псалтир читали вперше, то ділилися на варти по двоє людей на шість годин. Цього року вирішили скоротити час. Читають здебільшого удвох і змінюються здебільшого кожні три години. Ходять до храму і вдень, і вночі. На кожну добу потрібно 16 людей.

«На душі стає легше», - зазначає парафіянка Галина

Жінка каже, що читання молитви не втомлює, а дає сили.

Для того, щоб долучитися до читання Невсипущого Псалтиря, треба записатися в чергу. Зазвичай вона розписана на 4-6 днів наперед. Охочих чимало. За словами людей, це заслуга їхнього священника.

Саме священник Денис, певнять віряни, згуртував їх і допоміг їм пізнати таку молитву як Невсипущий Псалтир. Сам духівник говорить, що без людей він ніхто і тішиться такому тісному зв'язку із громадою.

Окрім парафії у Романові, цьогоріч під час Великого посту безперервно читають Невсипущий Псалтир у Волинській богословській академії у Луцьку.

Читайте також:

Можливо зацікавить