Двічі тікали від війни: сім'я переселенців з Маріуполя отримала житло на Волині

Двічі тікали від війни: сім'я переселенців з Маріуполя отримала житло на Волині

Катерина Крижановська — переселенка з Маріуполя. Разом із донькою Єлизаветою виїхала з міста у 2022 році. Майже 2 роки жінка з дитиною жили у небайдужих ковельчан, які прихистили їх у себе вдома.

Два тижні тому Катерина і Єлизавета в'їхали у нове житло, – йдеться у сюжеті Суспільного.

Тепер вони живуть у реконструйованій під багатоквартирний будинок адмінбудівлі. 

Довелося двічі тікати від війни

До 2014 року Катерина жила у Донецьку. Коли почалася війна — переїхала у Маріуполь. У 2016-му познайомилася там із Павлом, після одруження народила доньку.

«Ми виїхали за два дні до повномасштабної війни. Не хотіли, але чоловік якраз за місяць перевівся із морської піхоти в «Азов» і він залишився там, я не хотіла їхати до останнього, чоловік наполіг. Казав: потім повернешся, але вже не повернулися», — говорить жінка.

Коли Катерина із донькою поїхали — чоловік залишився на службі у Маріуполі. 

Двічі тікали від війни: сім'я переселенців з Маріуполя отримала житло на Волині
Родина Крижанівських у Маріуполі . Світлина Катерини Крижанівської

«3 березня у нього був День народження, останній раз він мені подзвонив, зловив зв'язок і останні слова я уже не чула. Далі зв'язку в Маріуполі не було», — пригадує Катерина.

Про Павла дружина нічого не чула майже 2 місяці, чоловік вийшов на зв'язок із рідними, коли вдалося залишити місто. Чоловік пробув із рідними 21 день і знову повернувся на війну.

Життя у новому домі

Катерина каже, що дуже вдячна людям, які її прихистили в Ковелі на початку повномасштабної війни: 

«Ми 2 роки жили у дяді Саші. Дуже дякую за його поміч і небайдужість, бо було дуже важко, не маючи чоловіка поряд, коли ти не знаєш чи живив він, чи ні».

Перше, що зробила Катерина, коли зайшла із донькою у нове житло — зателефонувала Павлу. Спершу, пригадує жінка, він не повірив. По відеозв'язку дружина показала йому новий ремонт і меблі, які уже були в квартирі.

«Це дуже важливо мати свій кут, тепер є, де чекати чоловіка з війни, — додає Катерина. — У травні він приїде у відпустку, уже не можемо дочекатися».

Що відомо про нове житло для переселенців у Ковелі

Окрім родини Крижанівських в будинку також оселилися ще майже 70 переселенців. Дім розрахований на 24 квартири.

Двічі тікали від війни: сім'я переселенців з Маріуполя отримала житло на Волині
Переселенці біля будинку у Ковелі, де отримали нове житло. Ковельська міська рада

Як розповів Ковельський міський голова Ігор Чайка, реконструкція житла здійснювалася в рамках проєкту «Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», який фінансує Європейський Союз та реалізує під управлінням НЕФКО. Загальна вартість робіт — 1,86 мільйона євро.

«Це житло лишається у власності громади, а люди, які тут проживають, отримують тимчасові договори на проживання і сплачуватимуть лише за комунальні послуги», — додав Ігор Чайка.

За даними Ковельської міськради, серед тих, хто отримав житло — 12 учасників бойових дій.

Читайте також:

Можливо зацікавить