Економіка відновлюється, а попит на пальне зростає: експерт розповів про український паливний ринок

Економіка відновлюється, а попит на пальне зростає: експерт розповів про український паливний ринок

Директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн розповів про український паливний ринок. За його словами, наразі попит на пальне величезний, адже воно потрібне для військових та для цивільних перевезень.

Про це Сергій Куюн написав на своїй сторінці у фейсбуці.

Як пише експерт, великий внесок у «дизельне» споживання війна – військові та волонтерські буси й пікапи споживають багато пального.

«Довго дивився на баланси (наповнення) України пальним у січні-травні й не міг повірити: цей період ми пройшли на рівні «довоєнного» 2021 року. Це стосується бензину та дизпального, скраплений газ провалився на 35%. Зауважу, що 2021 рік знаменував собою черговий підйом після вельми результативного 2020 року. Серед найбільш очевидних факторів – збільшення споживання на транспорті. Раніше 70% ринку дизпального імпортувалось залізницею з Білорусі та Росії із коротким плечем по Україні, а зараз майже половина імпорту – автотранспортом. «Плечі» від західного кордону й європейських виробників розуміємо. Експорт теж поїхав у фурах. Гадаю, великий внесок у «дизельне» споживання зробила й війна – військові та волонтерські буси й пікапи мають гарний апетит та долають тисячі кілометрів», - йдеться у дописі.

За словами Сергія Куюна, досить високими є постачання бензину, який споживається здебільшого «мирним» транспортом.

«Достатньо феноменальним є й зниження споживання скрапленого газу – найбільш доступного моторного палива, яке не тільки зберегло, але й посилило свою цінову привабливість. Причини лунають різні. Це й втрата та спустошення територій на півдні, які останнім часом нарощували споживання саме LPG. Й зменшення транспорту, багато власників якого наразі боронять Україну. Дехто вказує навіть на комендантську годину, яка зокрема зменшила пробіги таксистів – найбільш активних споживачів автогазу. Вочевидь, причина комплексна. Замість Білорусі та Росії – Румунія, Польща, Туреччина, Болгарія. Щоправда, за виключенням Польщі, решта напрямків, на жаль, відверто тхне «руськім духом». Міненерго, РНБО, митниця, ринок активно думають, як відфільтрувати токсичні молекули, задача складна», - пише експерт.

Мережі ОККО, WOG, UPG та оптовики «Альянс Енерго Трейд» та «Кантарел» зберегли, а місцями навіть збільшили постачання в 2023 році у порівнянні з 2021 роком. По скрапленому газу попри падіння ринку зберіг позиції лише «Авантаж».

«Саме ці трейдери першими налагодили імпорт через західний кордон у кризовому 2022 році й, як бачимо, споживач це оцінив. Злет одних вочевидь не обійшовся без падіння інших. Через націоналізацію рухнув бізнес «Привату»: в цьому році у цього гравця в 10 разів менше ресурсів пального, ніж два роки тому. Мережі БРСМ та «Сокар» втратили обсяги в 2 рази. По решті мереж падіння співставне. Виключенням є «Укрнафта», яка вже поновила довоєнні обсяги роздрібної реалізації, хоча назвати їх видатними навряд чи можна», - стверджує директор консалтингової групи «А-95».

Сергій Куюн пише, що на прикладі ринку пального бачимо підтвердження статистики про поступе відновлення економіки.

«Ринок виконує своє завдання по забезпеченню країни. З іншого боку, купуємо дуже дорогі імпортні нафтопродукти, які веземо за тисячі кілометрів. За моїми оцінками, 8 грн на літрі або майже 15% в ціні на АЗС – саме переплата за дорогу логістику та апетити закордонних постачальників. З 1 липня держава повертає податки 2021 року, це додасть дизелю та бензину відповідно 6-10 грн/л. Тому втримати темп зростання постачань, який ми побачили у січні-травні, буде проблематично», - додав він.

Читайте також:

Можливо зацікавить