Експрацівників «Волиньобленерго» виселяють із квартир

Експрацівників «Волиньобленерго» виселяють із квартир

Із семи родин працівників «Волиньобленерго», які мешкали в будинку на Львівській, 150 в Луцьку, нині тут живуть три. Принаймні, як стверджують, проживали до певного часу, бо умови зробили непридатними для життя.

Представник товариства з обмеженою відповідальністю, якому нібито належить приміщення, запевняє, що це нежитловий будинок, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс», - пише ІА «Волинські новини».

Непроста ситуація склалася на вулиці Львівській, 150. Лучанка Світлана Демчук розповідає: живе без електрики та газу. Жінка переконана, що обленерго хоче вижити її родину з квартири. Мовляв, прописана тут із 1985 року, але компанія не давала їй приватизувати житло, як і іншим працівникам обленерго.

Люди кажуть, що чимало зробили за власні кошти, зокрема проклали комунікації. Вони обурені. З відчаю викликали поліцію. Мовляв, будинок розбирають, а їх фактично виселяють.

«У нас зараз йде кримінальне провадження. Ми хочемо доказати, що цей будинок належав державі. А зараз поробили липові документи, що будинок продався цій організації як лінійний пост, що тут людей немає. А ми маємо особисті рахунки. Ми маємо все на цю квартиру. І я зараз тут проживаю. Під час воєнного стану мене виселити і таке допустити?! У мене кіт там і мене не допустити у квартиру?» – говорить Світлана Демчук.

Представник ТзОВ «Перша Фін-Буд компанія», якому ПрАТ «Волиньобленерго» продало цей будинок торік, запевняє, що це нежитлове приміщення.

«Документи надані працівникам поліції. Право власності підтверджено договором купівлі-продажу. Є відповідні витяги з реєстрів. Ця обставина працівниками поліції була встановлена. Це приватна власність. Це нежитлове приміщення. Товариство стало власником у 2022 році. У 2012 році були рішення суду першої інстанції, апеляційної інстанції, якими було визнано деяких осіб такими, які втратили право на проживання, або їх було зобов’язано звільнити приміщення, правильніше так. Тому що це є нежитлове приміщення», – говорить представник ТзОВ «Перша Фін-Буд компанія» Ігор Петрук.

Ще одна мешканка будинку Оксана Мельник, працівниця «Волиньобленерго», каже: вже тривалий час тут не мешкає, бо створили нестерпні умови для проживання.

«Приїхали, в мене вирізали двері і вирізали лічильники. Ці лічильники на газ купувала я особисто. Газ проводила я. В нас є технічні паспорти. У нас є всі документи на ці комунікації. Чомусь продали, виходить, разом із людьми. Вони нас купили і вони нас впритул не бачать. Сьогодні вони відкрили дах. У мене там речі, меблі. Зараз я не можу там бути, бо там дах тече. Я тут прописана 26 років. Я працювала у «Волиньобленерго», і «Волиньобленерго» надало мені тут квартиру. Досі я працюю. Але я не знаю, чи завтра буду працювати, тому що це переходить усі межі», – нарікає Оксана Мельник.

У поліції коментують: криміналу немає, мовляв, із документами все гаразд, є рішення судів і нині приміщення належить товариству з обмеженою відповідальністю.

Однак мешканці збираються відстоювати свої права на квартири в суді. Адвокат Світлани Демчук говорить: будуть оскаржувати зміну призначення будинку на нежитловий у 2009 році.

«Із 1964 року до 2009-го це приміщення мало статус багатоквартирного житлового будинку. У 2009 році керівництво «Волиньобленерго» звернулося з заявою про зміну. Але така зміна не проводиться лише на підставі заяви власника. Стаття 8 Житлового кодексу України чітко вказує, що зміна призначення або виведення житлового приміщення в нежитлове взагалі не допускається. Лише в крайніх випадках, коли приміщення є непридатним для проживання, воно може бути виведене і його статус може бути змінений, але, знову ж таки, органами, зазначеними в статті 7. У цьому випадку мало б бути рішення виконавчого комітету Луцької міської ради. Таке рішення не приймалося», – каже адвокат Віталій Поліщук.

Можливо зацікавить