Як зберегти часник до весни: прості способи, щоб не зів’яв і не проріс

Як зберігати часник і що робити з ним після викопування

Українці не уявляють кухню без ароматного часнику, тож після збору врожаю постає головне питання — як зберегти його свіжим і духмяним до самої весни. Є кілька перевірених способів, які допоможуть часнику не втратити ні смаку, ні користі.

Про те, як правильно зберігати часник після збирання врожаю, пише ТСН.

Варто пам’ятати, що важливими є не лише методи зберігання часнику, а й процеси перед цим. Так, його слід викопувати у суху погоду, а потім ще й сушити сім-десять днів. Коли часник гарно висохне, треба обрізати стебло, залишивши хвостик 3–5 см.

Важливо відсортувати часник: великі головки зберігаються довше, ніж менші. Пошкоджені або з тріщинами - краще використати першими.

Як правильно зберігати часник

Умови зберігання:

  • температура: +2…+6 °C: льох, прохолодна комора чи холодильник;
  • вологість: 60–70%, бо занадто вологе повітря сприяє гнилі, а сухе – навпаки пересушить часник;
  • темрява: пряме світло провокує проростання.

Способи зберігання:

  • у сіточках, мішечках з тканини чи капрону;
  • у дерев’яних або картонних ящиках;
  • у скляних банках (без кришки), пересипавши сіллю або борошном;
  • очищені зубчики часнику можна залити олією зберігати в холодильнику.

Не можна зберігати часник у поліетиленових пакетів. Адже там немає вентиляції, а тому овоч може покритися пліснявою. Крім того, температура повітря не має бути дуже високою, бо тоді часник швидко проростає.

Читайте також:

Можливо зацікавить