«Євробачення-2024»: де дивитися фінал конкурсу і як голосувати

Євробачення 2024

У 2024 році фінал «Євробачення» пройде 11 травня. У шоу братиме участь 26 країн, 20 із них вийшли з двох півфіналів, за якими Європа спостерігала цього тижня. Ще 5 - це країни «великої пʼятірки» - Іспанія, Франція, Італія, Велика Британія та Німеччина, а також господарка конкурсу - Швеція.

Про те, де можна буде наживо подивитися фінал та як проголосувати за улюбленців, пише Суспільне.

Фінал «Євробачення-2024» розпочнеться о 22:00 за київським часом в суботу, 11 травня. Подія відбувається у Мальме, Швеція.

Де дивитися наживо

Ексклюзивним транслятором пісенного конкурсу «Євробачення» в Україні є Суспільне Мовлення:

  • сайт і телеканал Суспільне Культура;
  • сайт Суспільне Євробачення.

Також на Youtube-каналі «Євробачення Україна» фінал коментуватимуть незмінний голос конкурсу в Україні Тімур Мірошниченко та стендап-комік Василь Байдак.

Українські виконавці alyona alyona & Jerry Heil з піснею Teresa & Maria виступлять у першій половині грандфіналу під номером 2.

«Євробачення-2024»: де дивитися фінал конкурсу і як голосувати

Таке рішення організатори прийняли після того, як українські представниці під час жеребкування після першого півфіналу витягли картку з написом «Вибір продюсера». Таким чином, саме продюсер надав Україні право виступити другими на головній сцені «Євробачення-2024». Про це організатори повідомили у п'ятницю, 10 травня, пише ТСН.

Таким «вибором продюсера» була незадоволена українська режисерка-постановниця цьогорічного номеру дуету alyona alyona та Jerry Heil. Зокрема, Таню Муіньо назвала друге місце виступу «смертельною позицією» та у своєму фотоблогу з іронією написала «дуже чудово з боку команди «Євробачення». До слова, така реакція була викликана переконанням експертів, що виступ під номером «два» на «Євробаченні» не дуже вигідний з телевізійної точки зору. Зрештою, лише одна країна за останні 15 років, яка виступала під цим номером, змогла опинитися в десятці лідерів

На такі невтішні прогнози вже відреагували і виконавиці. На їхню думку, українців жодні «смертельні позиції» не стануть на заваді їхньому блискучому виступу.

«Ми під номером 2 у фіналі вже завтра. Всі кажуть, що це «death spot» (смертельна позиція в контексті виступу, адже за закономірністю телевізійних шоу учасники, які виступають пізніше, мають кращу конвертацію голосування). Такий номер нам обрали продюсери шоу. Ну що ж! Кому як не українцям знати, як це йти до своєї мети попри все! Об'єднуємося та творимо історію разом!», - закликали артистки у фотоблогу.

Як проголосувати за улюбленців

У грандфіналі «Євробачення-2024» проголосувати можуть громадяни з усіх країн — учасниць цьогорічного конкурсу. Глядачі можуть віддати свої голоси за допомогою застосунків для iOS, Android або Windows, телефоном та/або через SMS. Відповідні номери мають оголосити під час трансляції.

Кожен зможе проголосувати до 20 разів, але обрати пісню своєї країни не можна.

Голосування у фіналі почнеться безпосередньо перед початком конкурсних виступів і триватиме протягом усього шоу, а також ще 40 хвилин після завершення. Тож проголосувати за своїх фаворитів можна одразу після їхнього виступу (або навіть під час).

Голоси глядачів становлять 50 відсотків від загальної оцінки, а іншу половину визначає професійне журі в кожній країні-учасниці. Співачка Джамала буде оголошувати бали журі від України.

Проголосувати також можуть країни, які не беруть участі в конкурсі. Це можна зробити через спеціальний сайт. Голосування для таких глядачів завершиться на початку прямого ефіру. Їхні голоси будуть конвертовані в бали з такою ж вагою, як і в однієї країни-учасниці.

Читайте також:

Можливо зацікавить