«Готуємо себе до одного з найбільших Богородичних свят»: священник з Волині розповів про Успенський піст

піст

Священник з Волині Віктор Возняк розповів про Успенський піст. Це єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії. Ним ми готуємо себе до одного з найбільших Богородичних свят – Успіння Пресвятої Богородиці, яке припадає на 15 серпня за новоюліанським календарем. 

Тож Успенський піст триватиме два тижні: з 1 до 14 серпня, написав настоятель парафії Святого Архистратига Михаїла міста Любомль у соціальній мережі «Facebook».

Далі - його пряма мова.

Під час цього посту вірні утримуються від споживання м’ясних, рибних і молочних страв. Послаблення допускається на велике свято Преображення Господнього (6 серпня), коли за уставом дозволяється їсти рибу.

Перші вказівки на Успенський піст зустрічаються в джерелах IX століття. А в 1166 році Константинопольський Собор остаточно затвердив його двотижневий термін перед святом Успіння.

Говорячи про постування, пам’ятаймо, що піст – це дуже важлива і корисна справа, але коли вона є щирою, справжньою, бажаною і добровільною.

Справжній піст – це виконання правила, яке усвідомлюється як особиста жертва і взаємодія між вами і Богом. Піст тілесний невіддільний від посту духовного – подібно, як і наша душа невіддільна від нашого тіла та становить з ним єдине ціле. Тож піст зовнішній (тілесний) і піст внутрішній (духовний) теж нерозривно поєднані між собою: під час посту невживання тієї чи іншої їжі є засобом допоміжним, а не визначальним – бо ми постуємо тілом, щоби було легше постувати душі.

Читайте також:

Можливо зацікавить