Старовижівський «Буковель» виставили на аукціон: громада протестує

Старовижівський «Буковель» виставили на аукціон: громада протестує

Землі Старо-Вижівського родовища Волинської області, на яких розташована археологічна памʼятка, планують продати на аукціоні. Такий лот зареєструвала державна служба геології та надр України на сервісі електронних торгів Prozorro зі стартовою ціною 4 мільйони гривень. Проте місцеві мешканці та владці невдоволені таким рішенням та вимагають відмінити аукціон, мовляв ця земельна ділянка захищена від продажу законом. 

1 січня нинішнього року державна служба геології та надр України винесла на аукціон надання спеціального дозволу на користування надрами Старо-Вижівського родовища, проте не врахувала ряд важливих обставин. Зокрема, як стверджують у Старовижівській селищній раді, те, що родовище піску на цій землі відносяться до памʼятки археології «Галина Воля-1» - стоянка доби мезоліту, яка розташована в урочищі «Семенова Гора».

«Цей обʼєкт внесений до Переліку нововиявлених обʼєктів археологічної спадщини Волинської області та взятий під охорону держави відповідно до наказу управління культури і туризму Волинської ОВА від 29 січня 2009 року.

Стоянка досліджена археологом Григорієм Охріменком та описана у його праці. Ця памʼятка археології є унікальною та має виключну наукову цінність. Знахідки зберігаються в Інституті археології міста Києва», - повідомили у Старовижівській селищній раді.

Секретар Старовижівської селищної ради Анатолій Лавринюк повідомив виданню ВСН, що така спроба продати користування надрами Старо-Вижівського родовища вже друга.

«У 2008 році теж була ситуація, коли хотіли ці землі виставити на продаж. Громада цю спробу зупинила. Ми дуже цінуємо цей обʼєкт, називаємо його «наш Старовижівський Буковель».

На тій земельній ділянці дуже хороший пісок, колись навіть хотіли його продавати та вивозити у Польщу, аби виготовляти скло. Ми також зупинили такі намагання», - зауважив Анатолій Лавринюк.

Урочище «Семенова Гора» є обʼєктом культурної спадщини та поданий Старовижівською селищною радою у департамент економічного розвитку, зовнішніх відносин та питань туризму і курортів Волинської ОВА для включення до регіональних стратегій розвитку та програм комплексного відновлення.

«Тобто зазначена памʼятка археології «Галина Воля-1» перебуває під охороною відповідно до положень Закону України «Про охорону культурноїспадщини».

Крім того, зазначене родовище розташоване на території зоологічного заказника «Смолярівський», територія якого охороняється відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» на якому розміщено 159 га лісових насаджень», - зауважив Анатолій Лавринюк.

Старовижівська селищна рада в особі голови Василя Камінського написала звернення до державної служби геології та надр України з вимогою скасувати аукціон, а копію листа надіслали до Спеціалізованої екологічної прокуратури.

«Вимагаємо здійснити всі необхідні заходи в межах норм чинного законодавства України щодо відміни аукціону щодо нанання спеціального дозволу на користування надрами - Старо-Вижівське родовище, номер лота - SUE001-UA-20231228-01783, про що письмово повідомити Старовижівську селищну раду в десятиденний термін», - йдеться в тексті документу від 9 січня 2024 року.

Старовижівський «Буковель» виставили на аукціон: громада протестуєСтаровижівський «Буковель» виставили на аукціон: громада протестує

Читайте також:

Можливо зацікавить