Хотіли стягнути борг за доставку газу: суд відхилив позов проти волинянки

Хотіли стягнути борг за доставку газу: суд відхилив позов проти волинянки

Жительці села Лище, що неподалік Луцька, нарахували понад 10 тисяч гривень боргу за доставку газу. Жінка його не сплатила, тож «Волиньгаз» подав на неї до суду.

Жінка на засідання не приїхала, тому справу розглядали без неї. Після численних запитань і дослідження доказів суддя вирішив, що борг за доставку газу незаконний, повідомляють Волинські новини з посиланням на сюжет ТРК «Аверс».

«За розподіл газу ви вимагаєте стягнути плату. То ми з’ясовуємо, звідки було взято газ, яким чином було доведено до споживача. Яка ціна придбання газу АТ «Волиньгаз» і за скільки продали й розподілили його споживачу?» – поцікавився в представника АТ «Волиньгаз» суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко.

За яку ціну закупили газ для розподілу, представник компанії Володимир Каліщук не озвучив. Зазначив, що це внутрішня інформація АТ «Волиньгаз».

За словами представника компанії, мешканка села Лище наприкінці 2019 року подала заяву та приєдналася до умов типового договору розподілу блакитного палива. Газовики нарахували, що за доставку газу в Лище жінка мала би платити 572 гривні на місяць, але не робила цього. Раніше вартість доставки була включена в одну загальну квитанцію.

Коли ж мова заходить про договір надання послуги з доставки газу, запитань у судді Віталія Ковтуненка стає ще більше: «Де підпис, що вона ознайомилася, підписала й уклала? Де підпис відповідача на цьому договорі? Що він ознайомлений, поставив підпис? Не заява, а на договорі».

Урешті суддя вирішив відмовити «Волиньгазу» в задоволенні позову.

Така позиція суду йому незрозуміла, зазначив представник «Волиньгазу» Володимир Каліщук. Мовляв, надали всі докази заборгованості за доставку газу. До того ж, жінка на судові засідання не приходила і навіть не подала відзиву, який спростовував би вимоги «Волиньгазу».

«Я також є споживачем послуг, я сплачую за доставку газу. Я розумію, що законодавство ми не можемо змінити. Позиція Верховного Суду така: навіть якщо споживач від’єднаний від системи газопостачання, але до його помешкання під’єднана система газопостачання, то такі споживачі зобов’язані сплачувати за цю послугу. Тому, звичайно, ми з цим рішенням суду аж ніяк не погодимося й будемо готувати апеляційну скаргу.

З огляду на позицію апеляційних судів, Верховного Суду, я більш ніж упевнений у тому, що апеляційний суд дослухається і нам вдасться скасувати це рішення, яке ми вважаємо незаконним. Мене дивує те, що на рівні першої інстанції виноситься абсолютно протилежне до позиції апеляційних судів, до позиції Верховного Суду рішення», – прокоментував представник АТ «Волиньгаз» Володимир Каліщук.

Читайте також: 

Можливо зацікавить