Коли перестануть відключати світло в Україні: прогнози енергетиків

Коли перестануть відключати світло в Україні: прогнози енергетиків

Після початку повномасштабного вторгнення Росія систематично обстрілює енергетичні об’єкти України. Це провокує серйозний дефіцит електроенергії.

4 червня 2024 року заступники міністра енергетики України Світлана Гринчук та Роман Андарак зустрілися з виконавчим секретарем Європейської економічної комісії ООН Тетяною Молчан. Обговорювали співпрацю в напрямі енергоефективності. Адже нині в Україні не вистачає електроенергії для того, щоб задовольнити потреби споживачів, - пишуть Факти.

– Через значні пошкодження генерувальних потужностей спостерігається досить складна ситуація в енергосистемі. У результаті цього постійно застосовуються обмеження для споживачів, – зазначила Світлана Гринчук.

Фахівці намагаються в найкоротші терміни відновлювати всі об’єкти, але обстріли не припиняються. Наразі головне завдання для енергетиків – це максимально швидко проводити ремонти та розгортати додаткові потужності, зокрема у сфері розподіленої генерації.

Голова правління Укренерго Володимир Кудрицький зазначає, що, починаючи з 2022 року, постійно зазнає ударів  ДніпроГЕС. Спостерігаються значні пошкодження, які не завжди вдається вчасно усунути.

Наразі станція дуже пошкоджена, тому не здатна генерувати достатню кількість електроенергії. Найближчим часом не варто очікувати покращення ситуації. Адже в червні та липні спостерігатиметься значна спека, яка провокує споживачів вмикати кондиціонери. У результаті цього можливий значний дефіцит електроенергії в ранкові та вечірні години.

Раніше про проблеми з електроенергією на брифінгу розповів Юрій Бойко, який є членом наглядової ради Укренерго.

– Відключення електроенергії, які почалися після 14 травня, триватимуть до серпня або навіть до вересня. Проте взимку також спостерігатиметься значний дефіцит, – зазначив Юрій Бойко на брифінгу.

На його думку, наразі складно сказати, коли перестануть відключати світло в Україні, але у вересні планують відновити деякі пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури, що спровокує зниження навантаження на енергосистему. Крім того, у вересні спостерігатиметься досить тепла погода, але не спекотна. Тому споживачі рідше вмикатимуть кондиціонери.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу зазначив, що навіть якщо вдасться повністю відремонтувати всі пошкоджені генерації, то наступні два роки українці все одно продовжуватимуть жити з дефіцитом електроенергії.

Читайте також:

Можливо зацікавить