«Адвокатів допускають навіть у місця позбавлення волі, а у Волинський ТЦК - ні», - омбудсмен про порушення прав людей

«Адвокатів допускають навіть у місця позбавлення волі, а у Волинський ТЦК - ні», - омбудсмен про порушення прав людей

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував заяви Волинського ОТЦК та СП, у якому заявляли, що адвокати не повинні втручатися у процеси мобілізації.

Про це омбудсман написав на своїй фейсбук-сторінці.

Нещодавно у Волинському обласному ТЦК та СП прокоментували сюжет одного з місцевих телеканалів щодо втручання адвокатів у процеси мобілізації та медичних оглядів. У ТЦК заявили, що такі процедури мають специфічний характер і потребують знання спеціалізованих аспектів, якими володіють лише уповноважені особи та фахівці. Також додали, що втручання сторонніх осіб, зокрема адвокатів, може порушити об’єктивність і незалежність процесів мобілізації та медичного огляду, що є критично важливими для національної безпеки.

Представництво уповноваженого ВРУ з прав людини у Волинській області у Волинській області прокоментувало дану ситуацію, нагадавши, що згідно зі статтею 59 Конституції України кожен має право на професійну правничу допомогу. Ніхто в Україні не може бути позбавлений такого права, навіть в умовах воєнного стану.

«Адвокатів допускають навіть у місця позбавлення волі, а у Волинський ТЦК – ні», - зазначив Лубінець.

Юлія Спас скерувала відповідний лист до Волинського обласного ТЦК та СП з метою розʼяснення та недопущення порушень прав громадян.

Також дану ситуацію прокоментував заступник голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Ігор Колесников. Він наголосив, що позиція Волинського ТЦК стосовно адвокатів не витримує жодної критики, а також може містити ознаки злочину, передбаченого статтею 397 ККУ – втручання в діяльність захисника чи представника особи.

Згідно зі статтею 59 Конституції України, кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав, в тому числі й військовозобовʼязані. Обмеження такого конституційного права є недопустимим відповідно до частини 2 статті 64 Конституції України.

Читайте також:

Можливо зацікавить