«Немовлята до року та діти»: очільниця Волинської інфекційної лікарні про поширення COVID-19

«Немовлята до року та діти»: очільниця Волинської інфекційної лікарні про поширення COVID-19

Протягом трьох тижнів продовжує зростати захворюваність на коронавірусну інфекцію. Про що свідчать дані обласного центру контролю та профілактики хвороб, згідно яких із 5 по 11 серпня COVID-19 підтвердили у 243 осіб, серед них – у 41 дитини. Лише за 14 днів серпня в обласній інфекційній лікарні вже надали допомогу 64 пацієнтам, для прикладу, в березні – 43. Серед хворих є немовлята до року й діти середнього віку, дорослі і літні люди, яким за 70 років.

Журналісти ВСН поспілкувалися із виконуючою обов'язки директора Волинської обласної інфекційної лікарні Любов’ю Сербою, яка розповіла про кількість хворих на коронавірус у медзакладі, з якими симптомами вони потрапляють, чи вистачає ліжко-місць і хто оплачує лікування.

«Немовлята до року та діти»: очільниця Волинської інфекційної лікарні про поширення COVID-19«Немовлята до року та діти»: очільниця Волинської інфекційної лікарні про поширення COVID-19

– Скільки нині в медзакладі на стаціонарному лікуванні перебуває пацієнтів? 

– Зараз ми маємо статистику, що свідчить про зріст захворюваності на коронавірусну інфекцію. В нашій лікарні ми також спостерігаємо збільшення кількості госпіталізованих пацієнтів. Сьогодні на стаціонарному лікуванні перебуває 64 хворих із коронавірусною інфекцією, із них – 22 дітей. На жаль, троє пацієнтів у важкому стані й проходять інтенсивну терапію. Це літні люди, яким за 70 років, вони з групи ризику з супутніми захворюваннями, тому можуть мати більше ускладнень внаслідок коронавірусної інфекції.

Серед пацієнтів є немовлята до року й діти середнього віку, чіткої градації немає. У дітей так само, як і в дорослих, розвиваються бронхіти та пневмонії на фоні ковіду, тому вони потребують стаціонарного лікування. 

– Чи змінилися цьогоріч симптоми ковіда? Під що він маскується і як його розпізнати?

– Хочу всіх відразу застерегти: втрата смаку і нюху не є симптомами, які притаманні тільки для коронавірусної інфекції. Тому не раджу зважати й так акцентувати на цьому увагу. Лише незначна кількість хворих скаржиться на відсутність смаку й нюху. Насправді, важливо розуміти те, що підвищення температури, поява нежиті, кашлю і сльозотечі – це симптоми, які проявляються при інфекційних захворюваннях. Слабість, відсутність температури, загальне нездужання притаманні для коронавірусної інфекції. Але відразу по симптомах сказати, що це є ковід чи ні, ми не можемо.

На сьогоднішній день уже маємо достатню кількість різноманітних засобів для тестування, насамперед, швидкі тести, які можна купити в аптеці й зробити їх вдома. Але найкраще тестування проходити в медичних закладах, бо від'ємний результат швидкого тесту не завжди може свідчити про відсутність коронавірусної інфекції. Тому варто звернутися до свого сімейного лікаря, який має вирішувати подальші методи досліджень для виключення або підтвердження діагнозу. 

На жаль, у нас траплялися випадки, коли швидкий тест був від'ємний, а ПЛР-тест – позитивний. Тому лише лікар знає, які варто провести ще дослідження, аби правильно поставити діагноз. До речі, ПЛР-тест тепер роблять за пів дня: вранці здаєте матеріал, уже після обіду є результат. Він надходить в електронному режимі. 

– Як протікає хвороба?

– Загалом маємо такий самий клінічний перебіг, як із 2020 року, чогось нового, що ускладнювало б перебіг, або навпаки спрощувало, ми не бачимо. Звісно, коронавірус пройшов ряд мутацій, ми отримали його різні підваріанти. Фахівці, які займаються дослідженням вірусу, говорять про те, що все-таки ще циркулює в Україні омікрон. За ці чотири роки ми вже маємо дієву противірусну терапію. Але дуже важливо для пацієнтів, які в групі ризику, з перших днів захворювання розпочати лікування противірусною терапією, щоб мінімізувати вірусне навантаження й наслідки постковідного синдрому.

Тому, на сьогоднішній день, у нас два позитивних моменти, які нам спрощують діагностику, лікування, а відтак і прогнозують швидше одужання пацієнта, – це вчасна діагностика й лікування противірусною терапією.

– Скільки пацієнтів нині потребують кисневої терапії і чи є все необхідне для цього?

– На жаль, на сьогоднішні день у нашому медзакладі є шість пацієнтів, які перебувають на кисневій терапії, троє із них – у реанімаційному відділенні. Для кисневої підтримки хворих є медичний газ, що підведений до кожного ліжка. Тому, навіть коли пацієнт не перебуває у відділенні інтенсивної терапії, він може отримувати кисень. 

Ми не спостерігаємо великої кількості хворих, які поступають до нас уже в важкому стані і потребують великих потоків кисню. Наразі немає запущених критичних випадків, адже люди вчасно звертаються до лікарів, а ті, у свою чергу, швидко надають кваліфіковану допомогу.

– Чи вистачає в обласній інфекційній лікарні ліжко-місць для жителів Волині?

– За 6 місяців у нас проліковано 181 пацієнт, найбільша кількість хворих на коронавірусну інфекцію була у березні – 43 людини. Проте за 14 днів серпня ми вже надали допомогу 64 пацієнтам. Місць є достатньо і в нашому закладі, і в закладах, що надають таку ж допомогу пацієнтам по області. Згідно нинішньої медичної реформи, хворі мають право самостійно вибирати собі як лікаря, так і заклад. Тому, якщо до нас по швидкій або власним транспортом приїжджають на лікування жителі сусідніх областей, ми їх госпіталізуємо.

– Чи траплялися цьогоріч летальні випадки серед пацієнтів, які захворіли на ковід?

– Влітку, на жаль, у нас помер 93-річний хворий. Він поступив у відділення реанімації в важкому стані, був лежачий, мав ряд супутніх важких захворювань. Загалом, протягом шести місяців у медзакладі померло троє пацієнтів літнього віку, які перебували в зоні ризику і не мали щеплень від ковіду. 

– З якими супутніми хворобами пацієнти найважче переносять коронавірус?

– У групі ризику є ті пацієнти, які хворіють на серцево-судинні захворювання, на цукровий діабет, на захворювання нирок (особливо ті, що призводять до хронічної ниркової недостатності). Дуже прискіпливо підходимо до лікування тих пацієнтів, які перенесли інсульти й інфаркти.

– Чи є всі необхідні препарати для лікування коронавірусу? Хто їх оплачує?

– Кабміном прийнято програму медичних гарантій на 2024 рік, яка забезпечує лікування пацієнтам із коронавірусною інфекцією, відповідно закуповуються медикаменти. Тому в нашому закладі ми маємо змогу надавати хворим безкоштовну противірусну терапію.

– Як впливає вакцинація від коронавірусу на подальший перебіг хвороби?

– Підходи до вакцинації не змінилися. В першу чергу, ми рекомендуємо отримати щеплення тим, хто перебуває у групі ризику. Адже здебільшого до нас потрапляють невакциновані пацієнти з важкими супутніми хворобами. До речі, хворі, які цьогоріч померли від корона вірусної інфекції, не мали щеплень. Тому не варто ігнорувати вакцинацію.

Читайте також:

Можливо зацікавить