Кошти виділили ще два роки тому: чому у ліцеї на Волині досі не збудували нове укриття

Кошти виділили ще два роки тому: чому у ліцеї на Волині досі не збудували нове укриття

У Володимирі на Волині в ліцеї імені Олександра Цинкаловського, на базі якого створюють профільний навчальний заклад, досі не збудували нове укриття. Кошти у розмірі 30 млн грн на нього виділили у 2022 році. Проте на сесії прийняли рішення взяти з цієї суми 1 млн грн на ремонт даху на вулиці Ковельській, 104.

Про це пише БУГ

Запит про пришвидшення будівництва укриття в ліцеї Цинкаловського та звернення з цього приводу до Волинської ОВА озвучила на сесії міської ради 28-го серпня депутатка Анна Радкевич. яка, разом з тим, є головою наглядової ради даного навчального закладу.

«Більшість з нас знає, що ключова затримка початку робіт — у розподілі на першу та другу чергу проекту будівництва. Більшість розуміє, що спробувати пришвидшити процес, внаслідок розірвання угоди про виконання проекту, ми не можемо і позбавити авторського права проектанта в короткі терміни також не можемо», – йдеться у запиті.

Разом з тим, Анна Радкевич запропонувала підготувати і направити листа за підписами депутатів Володимирської міської ради до Волинської ОДА, адже у цьому навчальному році 453 дитини знову лишаються без належного укриття. А 30 млн грн, які виділили два роки тому на будівництво, знецінюються.

До слова, у ліцеї імені Цинкаловського встигли провести лише архітектурні розкопки. Далі процес зупинився. Тож учні, в разі повітряної тривоги, змушені ходити в укриття Собору Різдва Христового, що знаходиться за 800 м від навчального закладу.

По даному питанню доповідав заступник міського голови Андрій Гудим, який зазначив, що процес затягнувся через те, що необхідно було розділити будівництво на дві черги: будівництво укриття та будівництво навчального корпусу. Адже саме на укриття передбачалося, що надійде субвенція від Волинської ОВА.

«Уже надали всі від нас належні документи. Є питання до проектантів, які не належним чином ставляться до поставленого завдання. Немає проєкту на виготовлення експертизи», – зазначив Гудим.

Згідно із сайтом прозоро, переможцем на виготовлення ПКД на нове будівництво навчального корпусу та укриття ліцею імені Олександра Цинкаловського у Володимирі є луцьке приватне підприємство «Там проект-сервіс», директором якого є Андрій Жига. За виконанні роботи вони мають отримати 432,7 тис. грн. Термін виготовлення ПКД – 60 робочих днів, з дня отримання всієї документації. Також окремо замовляли експертизу у ТзОВ «Євроекспертиза», вартістю 46 610 грн. У 2023  році також замовляли експертизу проекту будівництва у цієї ж фірми за 82 тис. грн.

За словами директора ліцею Олександра Романюка, на виготовлення усіх необхідних документів витратили до 1,5 млн грн. Про ситуацію уже знають у Міністерстві освіти. Основна проблемка в тому, що наразі немає остаточного поділу на першу і другу чергу, триває розподіл на будівництво укриття та навчального корпусу. За словами директора, процес зупинився через проектанта, який затягує виготовлення ПКД, хоча усі необхідні документи йому надані.

Міський голова Ігор Пальонка додав, що він сам уже порушував декілька разів дане питання, щоб вплинути на проектанта в обласній військовій адміністрації. Він зазначив, що якщо проектант не виготовить ПКД до кінця року, то з ним розірвуть договір та знайдуть іншого. Пальонка додав, що вони взяли зобов’язання перед Міносвіти, коли захищали профільність ліцею імені Олександра Цинкаловського, що у 2025 році у навчальному закладі буде збудоване належне укриття.

Читайте також: 

Можливо зацікавить