Чи буде у Луцьку відкриття літнього туристичного сезону і що чекає на лучан і гостей міста

Чи буде у Луцьку відкриття літнього туристичного сезону і що чекає на лучан і гостей міста

Цьогоріч заходу, що відкриватиме літній туристичний сезон у Луцьку, як було у попередні роки, не буде. Натомість вагомою подією у цьому році для розвитку туризму Луцька має стати презентація підземелля вежі князів Чарторийський і колегіуму єзуїтів

Про це у коментарі виданню ВСН розповіла начальниця управління туризму та промоції Луцька Катерина Теліпська

За її словами, масштабного заходу на відкриття літнього туристичного сезону, до якого раніше приурочували події, як-от артпроменад «Так звучить Луцьк» чи фестиваль середньовічного духу «Князівський бенкет», цьогоріч не буде. Катерина зауважує, що хотілося б не обмежувати туризм у певні проміжки, а щоб гості приїздили до міста упродовж року.

«Можемо говорити про те, що з'являються нові туристичні пропозиції й продовжують висувати ті, які були в цьому році чи в позаминулому, - підкреслює вона і додає: Туристи можуть звертатися до Центру туристичної інформації та послуг, що залишається відділом КЗ «Центр розвитку туризму», і дізнаватися про всі можливі екскурсійні програми».

Проте, каже, основною цьогорічною подією у туристичній промоції місті є відкриття підземель під колегіумом єзуїтів, яке відбудеться у другій половині червня.

«Плануємо, звісно, відкриття об'єкта, над яким так багато працювала міська рада, залучивши європейські кошти. Це єдина збережена вежа Окольного замку - вежа князів Чарторийських - і той шматочок муру Окольного замку, заради якого все це почалося. Бо це така важлива наша історична пам'ять. На жаль, не вдалося зберегти її повноцінно - тому те, що залишилося, потрібно популяризувати, розповідати про неї, створювати довкола цікаві події», - розповідає керівниця управління туризму та промоції Луцька.

Вона пригадує, що перша промоційна подія пам'ятки була у 2021 році. Хоч об'єкт ще не був зданий, там звучав артпроменад і твір луцького композитора Віктора Тиможинського

Теліпська підкреслює, що хотіла б, щоб і лучани, і люди, які приїхали з інших міст, відкривали для себе Луцьк.

«Насправді є дуже багато нових мешканців Луцька, які уже, ми розуміємо, оселилися тут надовго, або - назавжди. Це і з Херсону, і з Харкова, і з Маріуполя... Хотілося, щоб вони більше дізнавалися про Луцьк, тому запрошуємо їх відвідувати екскурсії нашим містом. А лучани щоб шукали  свою ідентичність й ідентифікували себе з тією спадщиною, яка нам лишилася, і ми разом творили гарне туристичне майбутнє нашого Луцька», - резюмує пані Катерина.

До слова, упродовж кількох років туристичний сезон у Луцьку відкривали якоюсь цікавою і неординарною подією. 

Наприклад, під кінець травня 2021-го провели артпроменад «Так звучить Луцьк». Захід мав на меті популяризувати історію, архітектуру, пам’ятки міста, а також його мистецький потенціал.

У 2017-2018 роках сезон відкривали фестивалем «Князівський бенкет».

А ще раніше проводили театралізовані екскурсії, на яких знайомили лучан та гостей міста з історією окремих вулиць, будинків, особистостей. 

Читайте також:

Можливо зацікавить