Лучани знову купують генератори. Який краще обрати?

Лучани знову купують генератори. Який краще обрати?

Аби не сидіти без світла багато лучан минулої зими поспіхом купували генератори, адже країна-агресор завдавала ракетні удари по об'єктах енергетичної інфраструктури. Тепер же люди або купують нові компактні електростанції, або шукають майстрів з ремонту, адже не врахували багатьох факторів. За якими критеріями потрібно вибирати генератор та на що звернути особливу увагу при купівлі, дізнавалися журналісти ВСН.

Минулого року лучани масово купували генератори та встановлювали їх у приватних будинках, магазинах, тощо. Цьогоріч попит на компактні електростанції досі актуальний, адже вірогідність блекаутів нікуди не зникла. Проте купувати генератор потрібно виважено та врахувавши немало факторів.

«Найперша помилка, яку допускають при покупці генератора, - це неправильно розрахована потужність. За недостатньої потужності побутова техніка навіть не ввімкнеться. Або буде перевантаження, і генератор в результаті зламається. Також неправильно купувати занадто продуктивну модель: спалюючи все паливо, генератор працюватиме не на повну потужність. Тут виходить відразу подвійна переплата: за купівлю пристрою і за витрату палива», -  розповів спеціаліст із ремонту генераторів у Луцьку Сергій Микулин.

За словами фахівця, перш ніж підбирати будь-яку модель, потрібно порахувати потужність усіх приладів у будинку, офісі або на іншому об'єкті:

  • Випишіть усі електроприлади та вкажіть їхню потужність. Цей параметр можна подивитися в паспорті техніки або на сайті виробника.
  • Розділіть техніку на важливу (наприклад, холодильник, плита, лампи, комп'ютер (або ноутбук), бойлер) і неважливу, без якої ви тимчасово обійдетеся (пилосос, праска, пральна машина тощо). 
  • Сумарна потужність цих електроприладів - це і є та цифра, яка потрібна. Також враховуйте коефіцієнт пускового струму (КПС): для увімкнення техніки потрібно трохи більше потужності, ніж для роботи. З цієї причини потужність кожного електроприладу необхідно множити на цей коефіцієнт. Це не стосується пристроїв, у яких цей показник дорівнює одиниці: водонагрівачів, електрочайників, прасок і лампочок. Але якщо у техніки коєфіцієнт вищий, тоді його потрібно обов'язково враховувати. Наприклад, пилосос потужністю 2.2 кВт, у такому разі КПС дорівнює 1.7. Відповідно, для запуску цієї техніки знадобиться 2.2 x 1.7 = 3.74 кВт. Якщо генератору не вистачить потужності - пилосос навіть не увімкнеться.
  • Не забувайте про запас потужності: до отриманої суми додайте 20%, це необхідно для нормальної, без перевантаження, роботи генератора.

Загалом можна орієнтуватися на такі показники:

  • якщо потрібне бюджетне рішення для приватного будинку або дачі, вибирайте генератор на 2 кВт. Його продуктивності вистачить для роботи холодильника, свердловинного насоса та освітлення.
  • якщо хочете додатково користуватися комп'ютером або телевізором, вибирайте генератор на 5 кВт. Також його потужності вистачить для приготування їжі на електроплиті.
  • якщо підбираєте модель для великого будинку, купуйте генератор на 7 кВт. Його потужності вистачить на роботу електрообігрівача, бойлера, свердловинного насоса. Періодично можна вмикати додаткову техніку: фен, праску, пралку. Також такі моделі добре підійдуть для офісу або невеликого магазину.
  • потужності генераторів на 10 кВт. вистачить, щоб живити все, в тому числі сигналізацію і морозильні камери в супермаркеті.

Для правильного вибору генератора важлива сфера, у якій його планують використовувати, адже для квартири, дачі та магазину купують різні моделі.

Найбільшою популярністю користуються бензинові генератори. Вважаються оптимальним варіантом для заміського будинку та дачі.  Перевагою є нижча, ніж у інших моделей тієї ж потужності, ціна; компактні розміри; мала вага та легкий запуск за низьких температур (до -20°C). Недоліком є необхідність робити перерви після 5-8 годин роботи та висока вартість обслуговування (через ціну на бензин). Також під час роботи такого генератора присутні токсичні продукти згорання, тому встановлювати його у приміщенні категорично заборонено. 

Альтернативою бензиновим є дизельні генератори. Перевагою є можливість тривалої роботи без перерв та економічна витрата палива: на 20-30% менша, ніж у бензинових. Проте і ціна на дизельні генератори на 20-40% вища, ніж на бензинові аналогічної потужності. Найчастіше їх використовують на виробництвах, оскільки вони забезпечують безперервну роботу. 

Єдиним можливим варіантом для квартир вважається інверторний генератор. Також його купують для офісів та клінік, адже він ідеально підходить для живлення комп'ютерної техніки та медобладнання. Його переваги: безшумність та мінімальна кількість шкідливих вихлопів. Інверторний генератор компактний та легкий, його можна брати з собою у туристичні походи. Недоліком є його вартість - майже у 3 рази вища, ніж у бензинового аналога.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить